Het gloednieuwe auditorium van Performation in Bilthoven was op woensdag 31 oktober 2018 helemaal klaar voor de Prognose-gebruikersmiddag. Ondanks de lichte verflucht en nog stijve gordijnen kwamen ruim twintig vertegenwoordigers van ziekenhuizen voor deze informatieve middag samen in het auditorium. Een middag waarin ze ervaringen uitwisselden over hoe de oplossing Prognose gebruikt wordt in diverse ziekenhuizen en met de ontwikkelaars van Prognose terugkeken naar alle doorontwikkelingen. We keken ook vooruit, naar wat we in het komende jaar gaan doen en gebruikten de input van de deelnemers om de wensenlijst te prioriteren.

Controllers van VieCuri, Amphia en Ziekenhuisgroep Twente, drie van de 21 ziekenhuizen die de Prognose inzetten, namen de aanwezigen mee in hoe zij de online Prognose dashboards als primair uitgangspunt gebruiken voor zowel gesprekken met de zorgverzekeraars als voor interne verantwoording en sturing. Een van de grootste risico’s voor het ziekenhuis zijn namelijk plafondoverschrijdingen of een ongeplande daling in productie. Het is van belang om hier snel op te kunnen anticiperen aan de hand van accurate informatie.

Propostie ‘Omzet en markt’

Er was ook tijd om vooruit te kijken, de Prognose is namelijk niet een op zichzelf staande tool, maar een tak van de hele propositie ‘Omzet en markt’. Deze propositie biedt alle informatie en ondersteuning voor de hele onderhandelcyclus met de zorgverzekeraars en omzetsturing intern. Dit begint met het bepalen van de strategische positie, waarbij de marktanalyse inzicht biedt in de herkomst van de patiënten en de Prognose ontwikkelingen in de productie laat zien. Beide zijn faciliterend aan het gesprek met de vakgroepen. Wanneer de strategische positie is bepaald volgen de onderhandelingen en de uitwerking van de prijslijsten.

Richting het einde van de middag mocht iedereen stemmen op de verschillende grote doorontwikkelingen. Wie kan tenslotte beter bepalen waar de behoefte ligt, dan de daadwerkelijke eindgebruikers? Dit is één van de manieren waarop Performation gebruikers zelf invloed laat hebben op welke doorontwikkelingen de hoogste prioriteit hebben en hoog op de agenda moeten komen.

Impact van teleconsulatie

De middag werd afgesloten met een analyse op de impact van teleconsultatie sinds wijzigingen in de regelgeving sinds 2018 hierop. We toonden dat deze wijziging een gemiddelde impact van 0,7% heeft op de omzet. Met behulp van de Prognose-tool kan het effect van deze wijzing worden geïsoleerd en de vergelijking van de uitkomsten uit verschillende ziekenhuizen geven interessante inzichten. De echte afsluiting kwam overigens tijdens de borrel, waar collega’s uit het vak na konden praten.