|  

Is self-service BI wel self-service genoeg?

Business intelligence (BI) en termen als ‘data gedreven sturen’ zijn niet meer weg te denken uit een professionele zorgorganisatie. Toch blijft BI voor de meeste organisaties een feestje van de techneuten. Een oplossing om BI en data toegankelijker te maken voor bijvoorbeeld artsen, werd ruim twintig jaar geleden al bedacht in de vorm van self-service BI.

Iedereen binnen de organisatie met een informatievraag zou hiermee zelf hun antwoord moeten kunnen vinden. Hoe kan het dat self-service BI na al die jaren nog niet zo wordt gebruikt zoals het ooit bedoeld was?

Een antwoord op die vraag, geef ik zo. Maar laten we eerst eens kijken naar waarom BI überhaupt toegankelijk zou moeten zijn voor niet-techneuten in de zorgorganisatie.

Blog self service bi

Van data naar informatie

Vooropgesteld: in een zorgorganisatie wordt veel data vastgelegd. Alleen al tijdens het zorgpad van een patiënt of cliënt worden enorme hoeveelheden data verzameld. Hoe verandert de berg data in stuurinformatie en wie zorgt er uiteindelijk voor dat die informatie tot impact leidt?

BI- en data-experts zijn er om betekenis te geven aan al die data. Artsen en specialisten op hun beurt, zijn er om patiënten zo goed mogelijke zorg te bieden. Waar BI- en data-experts geen patiënten helpen, maken artsen en specialisten geen dashboards, rapporten en datasets. Toch heeft die laatste groep juist veel behoefte aan (ad-hoc) informatie en analyses om de zorg die zij leveren te verbeteren.

Dit leidt tot lastige situaties. De BI-afdeling wordt overspoeld met relatief eenvoudige (ad-hoc) dataverzoeken zoals ‘het aantal presentaties en opnames op de Eerste Hart Hulp’ of ‘het aantal zieke werknemers op een afdeling’, en zijn als we niet oppassen alleen nog maar lijstjes aan het maken. Specialisten moeten op hun beurt vaak te lang wachten op de informatie die zij nodig hebben om hun vak goed uit te kunnen oefenen.

De balans tussen flexibiliteit en eenvoud

Om bovenstaande uitdaging te tackelen, is het belangrijk dat self-service BI ook echt self-service is! Twintig jaar geleden speelde deze uitdaging ook al en er werden onder de noemer ‘self-service BI’ tools als Cognos en Tableau ontwikkeld met als doel om data ook voor niet-techneuten toegankelijk te maken.

Terug naar de vraag die ik eerder stelde: waarom wordt dit nog steeds niet zo ingezet zoals het ooit bedoeld was? Het antwoord is dat waar techneuten deze tools zien als eenvoudig, in de praktijk blijkt dat deze applicaties te complex zijn voor bijvoorbeeld medisch specialisten. De kunst zit ‘m in het vinden van de balans tussen flexibiliteit en eenvoud.

Wat we nu veel zien bij zorgorganisaties, is dat er vaak gekozen wordt voor een oplossing in de vorm van diverse rapportages in de hoop dat één van de rapporten aan de informatievraag voldoet. Toch mis je hier de flexibiliteit die gevraagd wordt door de eindgebruiker. In de grote hoeveelheid data binnen een zorginstelling zijn teveel combinaties en berekeningen mogelijk. Het is onmogelijk om dit op te vangen door rapportages aan te bieden. Aan de andere kant is het aanbieden van datasets of kubussen aan de eindgebruiker vaak te complex en ligt het gevaar op de loer dat verschillende mensen hetzelfde bedoelen, maar daar een andere definitie op na houden.

Op de troepen vooruit

Hoe mooi zou het zijn als de data die de zorginstelling verzamelt, waarde krijgt en daardoor nuttig wordt voor patiënten en behandelingen? Hoe fijn zou het zijn als degene die de data registreert ook kan profiteren van de informatie die daaruit gedestilleerd wordt? De zorgorganisatie dat de juiste balans vindt tussen flexibiliteit en eenvoud en daarmee zorgt dat specialisten zelf in control zijn van hun eigen informatievraagstukken, loopt op de troepen vooruit.

Willen we de volgende stap zetten en daadwerkelijk zorgen dat al deze verzamelde data gebruikt wordt door de mensen die er de meeste baat bij hebben, dan moeten we het gereedschap aanpassen aan de mensen, niet andersom. Pas dan wordt self-service BI toepasbaar voor iedereen in de zorginstelling.

Ik ben klaar voor die stap. Jij ook?

Eenvoudig zoeken in ziekenhuisdata

Artsen en managers hebben vaak ad-hoc-vragen aan de BI-afdeling. Door andere taken kan de BI-afdeling deze vragen niet altijd snel genoeg beantwoorden. En dat terwijl antwoorden nodig zijn om goede zorg te kunnen leveren. Met self-service BI-tool PIM kunnen onder andere artsen en managers zelf snel antwoorden vinden op hun informatievragen.

Bekijk hoe SEIN eenvouding antwoord krijgt op datavragen:

Self-service BI écht self-service maken? Ga aan de slag met PIM!

Leer PIM kennen
Cta plain vormetaal streep
Terug naar inspiratie-overzicht