|  

Horizontaal Toezicht maakt declaratieproces efficiënter

Veel medewerkers van zorgregistratie-afdelingen zullen het herkennen: het achteraf controleren van gefactureerde massa op juistheid. Middels talloze steekproeven worden diverse registratievormen gecontroleerd, ook wel verticaal toezicht genoemd. Indien fouten worden ontdekt, volgt een administratieve rompslomp. Het ziekenhuis moet vervolgens de registratie corrigeren en de patiënt of zorgverzekeraar het geld terugbetalen. Geen ideale situatie toch?

Een factuur gaat hierdoor meerdere malen op en neer tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. De focus ligt hoofdzakelijk op het mogelijk te hoge ontvangen bedrag door het ziekenhuis en in mindere mate op het proces van hoe de factuur tot stand komt.

Oftewel: dweilen in plaats van de kraan dichtdraaien. Dat kan beter!

Blog horizontaal toezicht 3600x820 1 scaled 1

Horizontaal Toezicht in het kort

Daarom is in 2017 het concept Horizontaal Toezicht (HT) gelanceerd. Dit om met name de efficiëntie van de declaratieketen te verhogen en het toezicht tussen de betrokken partijen te veranderen.

HT wil zeggen dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken maken over hoe ziekenhuizen borgen dat de facturen die zij versturen correct zijn. Zorgverzekeraars hoeven dan minder achteraf te controleren en ziekenhuizen krijgen meer vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf de processen in te richten.

De focus ligt dus veel meer op het proces hóe de factuur tot stand komt, dan op de factuur zelf. Door de focus te leggen op het proces in plaats van op de factuur, kan het ziekenhuis verbeterslagen doorvoeren wat uiteindelijk veel oplevert voor het ziekenhuis. Het ziekenhuis kan maatwerk toepassen, in plaats van dat landelijke signaleringslijsten worden opgelegd (zoals bij verticaal toezicht).

Verticaal toezicht doe je hoofdzakelijk voor de zorgverzekeraar. Horizontaal Toezicht is écht in het belang van het ziekenhuis.

Horizontaal Toezicht in 2020: waar staan we?

Momenteel zijn er tweeëntwintig ziekenhuizen in Nederland die HT volledig in praktijk hebben gebracht. Bovendien hebben de branche-organisaties, ziekenhuizen, UMC’s en zorgverzekeraars, met elkaar afgesproken dat in 2020 tachtig procent van de ziekenhuizen moet voldoen aan de eisen van HT.

Horizontaal Toezicht invoeren, kost in eerste instantie veel tijd. Terwijl de maatregelen niet direct leiden tot de beoogde voordelen. Bovendien moet je als ziekenhuis volledig openheid van zaken geven aan de zorgverzekeraar over je registratiesysteem. Mogelijke fouten worden daarmee ook blootgelegd. Dat klinkt ziekenhuizen misschien niet direct als muziek in de oren. Het grote verschil tussen verticaal toezicht en Horizontaal Toezicht is hier echter enorm belangrijk.

Verschil tussen verticaal toezicht en Horizontaal Toezicht

Bij verticaal toezicht betaal je direct terug over een gevonden fouten, waardoor je misschien meer geneigd bent om de kaarten tegen de borst te houden. Bij Horizontaal Toezicht ga je juist samen kijken hoe je die fouten uit het systeem kunt halen, dus echt het gezamenlijke doel nastreven om de kwaliteit te verhogen. Het is een samenwerking mét de zorgverzekeraar, in plaats van tegenover de zorgverzekeraar zitten.

Naast de tweeëntwintig ziekenhuizen die al over zijn op HT, zijn er veel ziekenhuizen die in de verbeter- of implementatiefase zitten. Het leeft dus volop in ziekenhuisland.

Voor de ziekenhuizen die nog aan het begin van het traject staan is het advies: begin er in ieder geval mee! Je hoeft als ziekenhuis niet direct alle stappen te zetten om over te gaan op HT. Maar belangrijk is: elke stap die je zet op het gebied van procesoptimalisatie draagt bij aan betere registratie- en facturatie waar iedereen bij gebaat is.

HT helpt bij relatie met zorgverzekeraar

Ondanks dat het in het begintraject veel tijd kost, biedt HT veel voordelen. Een gevleugelde uitspraak hierin is: je moet niet op HT over moeten, maar over willen. En met name omdat je alle processen in het ziekenhuis onder de loep gaat nemen en écht die verbeterslagen kan gaan boeken die nu nog niet gemaakt worden omdat de noodzaak er nog niet is.

Je kunt maatwerk toepassen voor je eigen ziekenhuis. Het maakt niet uit hoé je de risico’s afdicht, áls je ze maar afdicht. En gaandeweg dit proces zal de vertrouwensband met de zorgverzekeraar ook toenemen. En dat verbetert op de lange termijn de onderhandelingspositie van het ziekenhuis. De zorgverzekeraar zal eerder geneigd zijn om hogere in- en verkoopafspraken te maken.

ZGT is over op Horizontaal Toezicht

Een van de tweeëntwintig Nederlandse ziekenhuis die over is op Horizontaal Toezicht is Ziekenhuisgroep Twente. Dit heeft geleid tot een betere samenwerking met de zorgverzekeraar. Zo heeft ZGT een meerjarencontract gekregen bij de hoofdverzekeraar.

Brigitte Lageweg-Leushuis vertelt hierover:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de zorgsector, updates over onze oplossingen en uitnodigingen voor events en gebruikersdagen.

Inschrijven
Cta plain vormetaal streep
Terug naar inspiratie-overzicht