|  

Goede prognose voor de juiste inzet van mensen en middelen

Én opvolging van afspraken met zorgverzekeraars.

Hoe zorg je ervoor dat je de geplande zorg binnen jouw zorgorganisatie in de loop van het jaar kan realiseren? De zorg die past bij de zorgvraag en de afspraken met zorgverzekeraars? In de dynamische omgeving van een zorgorganisatie is het vermogen om vooruit te kijken van cruciaal belang. Door vroegtijdig inzicht te hebben in de zorg die je levert, kun je bijsturen waar nodig. Zo voorkom je onderbezetting die leidt tot wachtlijsten of overbezetting waardoor je onnodige kosten maakt én je voorkomt overschrijding van het omzetplafond.

Header prognose blog

Het begint bij een goede begroting en planning

Een realistische planning is cruciaal voor een zorgorganisatie waarin mensen en middelen beperkt zijn. De zorgorganisatie moet een blik in de toekomst kunnen werpen. Idealiter maak je een datagedreven integrale begroting van zorg, capaciteit, personeel en financiën. Er zijn heel veel factoren die de begroting kunnen beïnvloeden. Waaronder:

  • Door bevolkingsgroei en vergrijzing kan de zorgvraag toenemen.
  • Veranderd aanbod van zorgpartners in de regio kan zorgen voor meer of juist minder patiënten.
  • Nieuwe behandelstandaarden, zorgpaden of behandelingen kunnen leiden tot andere zorgverlening.

Het maken van een goede begroting valt of staat met het maken van een zo compleet mogelijk data-analyse. Het is een kunst om op basis van de beschikbare data inzichten te generen en de juiste trends te voorspellen. En om vervolgens deze trends op te nemen in de begroting. Bijvoorbeeld wanneer je ligduur afneemt, bespreek en bereken je wat het effect hiervan is op de benodigde bedden in de toekomst. Slimme algoritmes en Artificial Intelligence (AI) kan hierbij helpen. Op basis van de begroting maak je de planning van capaciteit, personeel en financiën. Hoe beter de begroting is, hoe beter de afspraken met verzekeraars en hoe evenwichtiger en efficiënter de inzet van mensen en middelen.

Inzicht in realisatie en prognose

Hoe zorg je dat gedurende het jaar geen problemen ontstaan? Wanneer je de planning uitvoert, volg je wat er gebeurt. Welke zorg wordt gevraagd en is geboden? In de eerste periode, vaak het eerste kwartaal, volg je de realisatie. Hierna is het mogelijk om een prognose te geven van de zorg die geleverd gaat worden.

Het maken van een goede prognose is gespecialiseerd werk. De prognose is gebaseerd op de realisatie in de eerste periode gecombineerd met patronen uit het verleden. Je kunt zelf kiezen welke jaren je met welk gewicht wilt meenemen in de berekening van de prognose. Daarnaast kun je handmatige aanpassingen doen, bijvoorbeeld als je minder capaciteit beschikbaar hebt. Het algoritme maakt op basis hiervan een betrouwbare voorspelling. Het maken van een solide prognose is belangrijk om vertrouwen op te bouwen bij het management, zorgverleners en zorgverzekeraars.

Bijsturen van inzet en afspraken met zorgverzekeraars

Op basis van de nauwkeurige inschatting van de prognose kun je bijsturen. Natuurlijk is aanvullend inzicht belangrijk voor het bijsturen. Wanneer minder wordt gerealiseerd kan dit komen doordat de zorgvraag lager is. Het kan dan zijn dat de agenda’s niet helemaal gevuld zijn en er geen patiënten meer op de wachtlijst staan. Ook kan het zijn dat er minder wordt gerealiseerd omdat er te weinig capaciteit is, waardoor er juist wachtlijsten zijn ontstaan.

Wanneer er minder zorgvraag is dan verwacht, kan capaciteit worden afgebouwd of verplaatst, bijvoorbeeld naar onderdelen waar te weinig capaciteit beschikbaar is. Natuurlijk hou je hierbij wel rekening met de verbinding tussen de onderdelen van de zorgverlening. Als er beperkte ruimte is bij neurologie, kan het zijn dat neurochirurgie ook minder realiseert. En wanneer er te weinig capaciteit is om te opereren, helpt het niet als zorgverleners in plaats daarvan meer poliklinische zorg gaan verrichten. Zo lopen de wachtlijsten voor operaties immers verder op.

Het helpt wel weer als ingrepen ook in een poliklinische setting kunnen worden gedaan of kunnen worden uitgesteld. Dit kan natuurlijk alleen voor zorg die niet urgent is en waar patiënten zelf voor kiezen. Wanneer capaciteit wordt verschoven, zal dit ook in de realisatie en prognose te zien zijn.

Wanneer de prognose aanleiding geeft om met zorgverzekeraars in gesprek te gaan, kun je dit vroegtijdig en op basis van gedegen informatie doen.

Betere zorg en financieel gezond met een goede prognose

Het maken van een nauwkeurige inschatting van de realisatie is van wezenlijk en maatschappelijk belang. Op basis van een goede prognose kunnen ziekenhuis, zorgverleners en zorgverzekeraars de zorg en de vergoeding sturen. Dit komt zowel de kwaliteit van de patiëntenzorg als de tevredenheid van de medewerkers en financiële gezondheid van de zorgaanbieder ten goede. De zorgorganisatie die inzicht heeft in realisatie en prognose en hier integraal op stuurt, loopt op de troepen vooruit.

En dat is voor iedereen beter.

Ook aan de slag met solide prognoses?

We kijken samen met jou naar de beste oplossing voor jouw zorgorganisatie.

Laat jouw gegevens achter
Cta plain vormetaal kom
Terug naar inspiratie-overzicht