|  

Schaatseffect ook voelbaar in operatiekamers

De ijspret van vorige maand heeft voor het eerst sinds afgelopen zomer geleid tot volop draaiende operatiekamers. Dat blijkt uit de gegevens van 22 Nederlandse ziekenhuizen, verspreid door het land. De cijfers bevestigen daarmee dat het ‘schaatseffect’ niet alleen voelbaar was bij de spoedeisende hulp, maar ook op de operatietafels.

Ontwikkeling zorg maart tot en met 14 februari

“Sinds maart vorig jaar hebben de operatiekamers alleen voor de zomer een korte periode volop gedraaid, en daarna kwam het productieniveau niet meer boven de negentig procent uit, vanwege de tweede coronagolf”, verduidelijkt Manon de Keijzer-Dubois, van healthcare intelligence-bedrijf Performation. “Tot dat mooie schaatsweekend van afgelopen maand. Vooral noordelijke ziekenhuizen hebben extra artsen, verpleegkundigen en gipsverbandmeesters moeten inroepen om de spoedeisende zorg aan te kunnen.”

Snel anticiperen op ontwikkelingen coronacrisis

De bron van deze inzichten is een speciaal ontwikkelde productiemonitoring om wekelijks de financiële en logistieke effecten van de coronacrisis voor ziekenhuizen vast te stellen. Een instrument dat inspeelt op de toenemende vraag van ziekenhuizen om hun prestaties te vergelijken met andere ziekenhuizen uit de regio en in het hele land. “De beschikbare informatie vormt voor ziekenhuizen een sturingsmiddel om veel korter op de bal te kunnen spelen”, vertelt De Keijzer-Dubois. “Op die manier kunnen zij snel anticiperen op de ontwikkelingen, bijvoorbeeld door de operatiecapaciteit op te schalen.”

Een realistisch beeld vanuit dataperspectief

Concreet brengt dit instrument voor de aangesloten ziekenhuizen haarscherp in beeld wat de effecten van de coronacrisis – en eventuele andere gebeurtenissen – zijn op onder andere omzet, productie en wachtlijsten. De Keijzer-Dubois: “Bestuurders krijgen hierdoor vanuit dataperspectief, per week, een realistisch beeld van de werkelijke drukte in hun eigen ziekenhuis. Heldere data, die ze kunnen spiegelen aan ziekenhuizen uit de regio en de rest van het land. Allemaal managementinformatie die cruciaal is voor beslissingen over onder meer planning, logistiek en financiën.”

Nieuwe inzichten voor komende jaren

Het ijskoude winterweer heeft volgens De Keijzer-Dubois niet geleid tot noemenswaardige afwijkingen ten opzichte van het effect van de coronacrisis. Het schaatseffect werkte verder ook niet door op andere afdelingen van ziekenhuizen. “Wel zien we uiteraard grote verschillen in drukte tussen ziekenhuizen uit de verschillende windstreken van ons land, afhankelijk van de schaatsmogelijkheden. En zo hebben de natuurijsdagen ons voor de komende jaren nieuwe inzichten gegeven over het werkelijke schaatseffect in ziekenhuizen, met onderbouwde cijfers.”

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de zorgsector, updates over onze oplossingen en uitnodigingen voor events en gebruikersdagen.

Inschrijven
Cta plain vormetaal punt
Terug naar inspiratie-overzicht