Vrijwel elk ziekenhuis heeft te maken met een tekort aan personeel op de OK, wat resulteert in capaciteitsgebrek. Gevolg? Wachtlijsten, morrende artsen en toenemende druk op personeel doordat ingrepen die overdag niet passen worden verschoven naar de avond en het weekend.
Daar komt bij dat in de recent vernieuwde CAO de regels en vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten zijn aangescherpt. Dit zorgt ervoor dat de capaciteit verder onder druk komt te staan. Ieder ziekenhuis is op zoek naar oplossingen om de OK-capaciteit op peil te krijgen en te houden en zoekt daarin zelf oplossingen.
Op 2 november organiseerden we een kennissessie waar vertegenwoordigers van verschillende ziekenhuizen hun oplossingen deelden en met elkaar het gesprek zijn aangegaan. Tijdens de bijeenkomst bleek er behoefte om voorbeelden met elkaar te delen en is besloten om een kennisplatform in te richten.
Op zoek naar duurzame oplossingen
Alle ziekenhuizen zijn bezig met initiatieven om hun OK-capaciteit te vergroten en zo optimaal mogelijk te benutten. Maar zijn deze oplossingen ook duurzaam? Uiteraard staat de hele arbeidsmarkt onderdruk. Het lijkt soms alsof het de OK extra hard raakt, wat de nood voor duurzame oplossingen vergroot. Het lijkt erop dat capaciteitstekorten een negatief effect hebben op het werkplezier en kunnen zelfs leiden tot een cultuur waarin samenwerking en onderling vertrouwen niet meer de norm is. Dit kan resulteren in overbelaste medewerkers met verzuim en verloop als gevolg waarmee we in een neergaande spiraal terecht komen.
De vraag is hoe je deze ontwikkeling kan keren en samen met management, medewerkers en medische staf, bouwt aan een duurzame organisatie waarin voldoende OK-capaciteit op lange termijn is gegarandeerd!