Kortere ligduur voor niet-COVID-19-patiënten
Niet-COVID-19-patiënten lagen in 2020 korter in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoekscijfers uit 2020 uitgevoerd door Performation. De kortere ligduur leidde niet tot een toename van het aantal heropnames. Ook hoefden patiënten minder vaak terug te komen voor een herhaalconsult.
Niet-COVID-19-patiënten lagen in 2020 ruim acht procent minder lang in het ziekenhuis dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een benchmarkonderzoek dat de ligduurgegevens van ziekenhuizen vergeleek. Dit percentage staat gelijk aan zestien per tweehonderd bedden. Ook hoefden patiënten drie procent minder vaak terug te komen voor een herhaalconsult.
In de ligduurreductie zien we een verschil tussen de operatieve en niet-operatieve patiënten. Bij de niet-operatieve patiënten is de ligduurreductie gemiddeld zes procent. Bij de operatieve patiënten zien we zelfs een afname van elf procent. In het onderzoek is gekeken naar patiënten die in 2020 met dezelfde diagnose in het ziekenhuis lagen als patiënten in 2019.
Marcel Bosch, consultant bij Performation legt uit: “Deze informatie over de ligduurreductie is relevante informatie. Het is van belang om deze inzichten mee te nemen bij het opstellen van een realistisch beddenplan voor de komende maanden ten behoeve van de inhaalzorg én voor het jaar 2022”.
Geen significante toename in heropnames
Ook bleek dat de ligduurverkorting niet leidde tot een stijging in het aantal heropnames binnen 30 dagen. Gemiddeld wordt in zowel in 2019 als in 2020 ruim zeven procent van de patiënten binnen 30 dagen opnieuw opgenomen binnen hetzelfde specialisme. We zien bij geen enkel specialisme een significante stijging.
Bij long- en inwendige geneeskunde is het percentage heropnames binnen 30 dagen zelfs licht gedaald. Dit kan echter verklaard worden door de sterk veranderde patiëntenpopulatie (COVID-patiënten ten opzichte van non-COVID-patiënten).
Inhaalzorg of rust voor verpleging
Bosch: “Dat uit dit onderzoek blijkt dat patiënten korter in het ziekenhuis kunnen liggen zonder een hogere kans op heropnames, biedt ook een perspectief voor de reguliere zorg die tijdens de COVID-19 maanden grotendeels stil is gaan liggen.
Bosch vervolgt: “Naast dat een verkorte ligduur ruimte biedt in de kliniek voor het mogelijk inhalen van uitgestelde zorg, kan het ook gebruikt worden om de medewerkers in de zorg de nodige rust te bieden. Uit onderzoek uitgevoerd door de beroepsverenigingen V&VN en de Federatie Medisch Specialisten blijkt dat meer dan de helft van de verpleegkundigen, verzorgenden en artsen last heeft van fysieke of mentale klachten en 1 op de 5 zorgmedewerkers de afgelopen maanden is uitgevallen door deze klachten.”
Teleconsulten
Uit het onderzoek blijkt ook dat zestien procent van de fysieke consulten op de poli in 2020 is vervangen voor teleconsulten. Bosch: “De inzet van die telefonische consulten is vanaf de zomer van 2020 tot nu zelfs zeer stabiel gebleven. Deze stabiliteit kan dus betekenen dat zorgverlener en patiënten de inzet van telefonische consulten als mogelijk blijvende passende oplossing zien.”
Over Performation
Performation is een healthcare intelligence-bedrijf dat zorgaanbieders slimme oplossingen biedt om grip te krijgen op processen. Met name op het gebied van capaciteitsmanagement, financiën, zorgregistratie en managementinformatie. Samen met ziekenhuizen werkt Performation aan een betere toekomst voor de patiënt; met kennis en expertise, innovatieve technologieën en hart voor de zorg. Meer informatie over het bedrijf en zijn diensten is te vinden op www.performation.com
De juiste vergoeding voor COVID-19-kosten
COVID-19 heeft een grote impact op de zorg én de financiën van zorginstellingen. Kosten liggen hoger door de arbeidsintensievere zorg voor COVID-patiënten, terwijl opbrengsten lager zijn doordat reguliere zorg grotendeels is weggevallen. Om zorginstellingen goed te compenseren maakt Performation meerkosten inzichtelijk. Onze consultants vertellen hoe.