Real World Monitoring   |   St. Antonius Ziekenhuis   |   27 juni 2023

Een schakel tussen BI-afdeling en klantvraag

BI-afdeling

Performation deed onderzoek naar de datagedrevenheid van ziekenhuizen en hoe BI-processen zijn georganiseerd. Zo werd onderzocht hoe volwassen ziekenhuizen zijn op elementen als datakwaliteit, de aanpak van BI-initiatieven, de aansturing van de BI-roadmap en het beschikbaar stellen van data. Eén van de ziekenhuizen die meedeed aan het onderzoek en op veel vlakken hoog scoorde, is het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Tessa De Grunt, afdelingshoofd BI vertelt hoe de afdeling Business Intelligence binnen het ziekenhuis is georganiseerd.

 

‘Uit onderzoek van Q-consult in 2020 blijkt dat wij in Nederland vooroplopen ten opzichte van andere BI-afdelingen van ziekenhuizen. Ons ziekenhuis is goed op weg met datagedreven werken en daar zijn we heel trots op.’

Schakel

‘Ons ziekenhuis heeft een grote BI-afdeling (fte 28), maar ons huidige niveau van datagedreven werken heeft vooral te maken met onze governance, met de centralisatie van onze BI. Onze informatieanalisten fungeren daarbij als schakel tussen de klantvraag (vanuit het ziekenhuis) en de BI-ontwikkelaars.

Tessa de Grunt, afdelingshoofd BI

“Bij ons is er geen ‘u vraagt, wij draaien’-mentaliteit”

De schakel tussen bi afdeling en de klant
De schakel tussen bi afdeling en de klant

De verantwoordelijkheid van wat wij dagelijks doen, ligt bij de business. Onze informatieanalisten weten vervolgens hoe ze de vraag onder de vraag helder kunnen krijgen, zodat onze ontwikkelaars beter weten in welke technische oplossingen ze moeten denken. Bij ons dus geen “u vraagt, wij draaien”-mentaliteit.’

Niet opnieuw het wiel uitvinden

‘Zoals elke BI-afdeling in onze sector willen wij met onze goudmijn aan data de zorg beter maken. Wat ik mooi zou vinden, is wanneer we als BI-afdelingen van verschillende ziekenhuizen elkaar kunnen helpen, zodat we niet allemaal het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn. Nederland is niet zo groot, waarom moeten we allemaal ons eigen ding bouwen?

Tessa de Grunt:

“Wij hebben niet de gouden standaard, want wij hebben ook nog genoeg te leren”

Laptop
Laptop

Ik zou graag onze kennis delen over hoe je meer datagedreven kunt werken. Daarmee bedoel ik niet dat wij als BI-afdeling de gouden standaard hebben, want wij hebben ook nog genoeg te leren, maar ik hoop vooral dat we dat gesprek kunnen blijven voeren tussen de verschillende ziekenhuizen.

Daar heeft uiteindelijk de hele zorgsector profijt van!’

Onderzoek

Datagedreven werken in de zorg

Hoeveel aandacht besteden ziekenhuis en zorginstellingen werkelijk aan het op orde krijgen én houden van hun Business Intelligence (BI)-processen? Oftewel, hoeveel impact maakt data in de zorg? Én wat kunnen we leren van de zorginstellingen die als beste uit de bus komen? Zeventien zorgorganisaties deden mee aan een onderzoek.

Download het onderzoek
Mockup onderzoek wit
Mockup onderzoek wit

Hulp nodig bij het optimaliseren van BI-processen?

We helpen je graag. Neem contact op
Cta plain vormetaal punt