|  

Realiseer je plannen met de Prognose

Hoe zorg je ervoor dat je de geplande zorg binnen jouw zorgorganisatie realiseert? Mijn collega Sanne Gooskens schreef in de blog ‘Goede prognose voor de juiste inzet van mensen en middelen’ dat vroegtijdig inzicht in zorg die je levert, helpt om tijdig bij te sturen en zo onderbezetting (dat leidt tot wachtlijsten) of juist overbezetting (dat leidt tot onnodige kosten) te voorkomen. In deze productblog laat ik je graag zien hoe software helpt bij het krijgen van dit inzicht.

Productblog prognose

De software Prognose geeft intelligente voorspellingen van de verwachte zorgproductie op basis van je realisatie en historie. Hierbij kun je kijken naar de vulling van de afspraken met de zorgverzekeraars en naar de zorgproductie per specialisme, behandelmethode of speerpunt. Op basis hiervan stuur je bij in de inzet van mensen en middelen om de gevraagde en gecontracteerde zorg te realiseren of met de zorgverzekeraar in gesprek te gaan.

Het begint bij een betrouwbare prognose

Een solide prognose zorgt voor vertrouwen bij het management, zorgverleners en -verzekeraars. Het maken van een goede prognose is gespecialiseerd werk. De Prognose combineert realisatiegegevens met historische patronen om een betrouwbare voorspelling te maken. Hierbij kan het gewicht van verschillende jaren en manuele aanpassingen worden meegenomen voor een nauwkeurige prognose.

Elk jaar zijn er wijzigingen in de wet- en regelgeving rondom de DBC-systematiek, de afsluitregels of de grouperbomen en coderingen. Dit bemoeilijkt het analyseren van historische data en het voorspellen van trends. De Prognose simuleert het verleden naar het heden en verwerkt de historische productiedata naar de huidige regelgeving. Op deze manier wordt de productie over de jaren heen vergelijkbaar en vormt daarmee een goede basis voor de prognose.

De Prognose start met de realisatie in de eerste periode, vaak het eerste kwartaal. Het algoritme prognosticeert op basis van de realisatie in de eerste periode, gecombineerd met productiepatronen uit het verleden, de aangroei. Zo komt de Prognose tot een betrouwbare voorspelling opgebouwd uit gesloten, geopende, te openen (vervolgtrajecten) en verwachte productie.

Prognose 1

Je kiest zelf welke jaren je met welk gewicht meeneemt in de berekening van de prognose. Daarnaast kun je handmatige aanpassingen doen, bijvoorbeeld als incidenteel meer zorg gevraagd wordt door een epidemie of minder capaciteit beschikbaar is door gebrek aan personeel. Ook kun je het doel instellen, meestal het actuele zorgproductieplan.

Monitor je productie en zet capaciteit in op speerpunten

Met de Prognose monitor je de productie per specialisme,  behandelmethode, CCS-indeling (Clinical Classifications Software) of diagnose. Dit sluit goed aan op bestaande rapportages met een keuze voor schadelastjaar of boekjaar.

Prognose 2

Daarnaast monitor je eenvoudig speerpunten door in het zorgproductieplan aan te geven om welke zorgproducten het gaat. Is bijvoorbeeld mammachirurgie een speerpunt, dan kun je de prognose op speerpunten bekijken en zie je in een oogopslag dat de zorgproductie achterblijft. Is er wel een wachtlijst, maar onvoldoende capaciteit, dan kun je aan mammachirurgie meer capaciteit toekennen. Mocht hiervoor een reductie nodig zijn, dan is zichtbaar welke zorg geen speerpunt is. Via een kaart is inzichtelijk of je deze zorg levert aan patiënten buiten je adherentiegebied. Vervolgens kun je ervoor kiezen de capaciteit hiervoor te reduceren.

Zo gebruik je de Prognose om de inzet van personeel en middelen bij te sturen om je plannen te realiseren. Dit resulteert in een financieel gezonde organisatie.

En dat is voor iedereen beter.

Ook aan de slag met solide prognoses?

We kijken samen met jou naar de beste oplossing voor jouw zorgorganisatie.

Laat jouw gegevens achter
Cta plain vormetaal kom
Terug naar inspiratie-overzicht