|  

Normatieve formatiebegroting in financiële cijfers

Blog 2 | Normatief begroten

Het doel van het financieel maken van een normatieve formatiebegroting, is het realiseren van duurzame zorgverlening die niet alleen voldoet aan kwaliteitsnormen en gezonde roosters, maar ook financieel haalbaar is. Het slaat een brug tussen personeelsplanning en financiële sturing en daarmee creëer je een betere balans tussen zorgvraag, personeelscapaciteit en budgetten.

Een gezonde normatieve formatiebegroting uitgedrukt in financiële cijfers

Hoe ontstaan deze inzichten om jouw zorgorganisatie financieel sterker te maken? De financiële module van het softwareproduct Productiecapaciteit (voor ziekenhuizen en revalidatie-instellingen) vertaalt een goede normatieve begroting naar concrete financiële cijfers.

Financiële onderbouwing is cruciaal

Door inzicht te bieden in het benodigd en beschikbaar personeel, de bijbehorende kosten en strategische mogelijkheden, ondersteunt een financieel doorgerekende normatieve formatiebegroting een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering. Deze begroting is een krachtig hulpmiddel voor zorgorganisaties, omdat die niet alleen inzicht biedt in de grootste kostenpost – personeel – maar ook helpt om de zorgvraag, personeelscapaciteit en budgetten beter op elkaar af te stemmen. Dit maakt het mogelijk om zorg volgens de norm te leveren, met een helder beeld van de financiële middelen die daarvoor nodig zijn.

Een financieel doorgerekende normatieve formatiebegroting helpt de kloof tussen ideale en werkelijke personeelsformatie financieel beheersbaar te maken, en ondersteunt bij strategische keuzes door middel van scenarioplanning. Dit voorkomt onderschatting van personeelskosten en zorgt voor een realistische en verantwoorde begroting en planningsproblemen gedurende het jaar. Door op een verantwoorde manier te begroten, kunnen zorgorganisaties onverwachte tegenvallers beter voorkomen en efficiënter opereren.

Dit hulpmiddel versterkt bovendien de samenwerking op diverse vlakken. Dankzij een financiële onderbouwing is het mogelijk te verantwoorden waarom bepaalde keuzes in de personele planning nodig zijn, zowel richting Raad van Bestuur als naar externe partijen, zoals verzekeraars. Het faciliteert de samenwerking tussen HR, het management en financiën omdat er gezamenlijk aan het resultaat is gewerkt.

Productiecapaciteit als drijvende kracht

Onze standaard software Productiecapaciteit maakt het mogelijk diverse concepten en scenario’s door te rekenen om tot een passende normatieve formatiebegroting te komen, die financieel is doorgerekend. Deze software stelt organisaties in staat het effect van verschillende maatregelen inzichtelijk te maken en daardoor onderbouwde keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Welke financiële gevolgen hebben jouw keuzes voor productie, capaciteit en personeel? De financiële module binnen het softwareproduct Productiecapaciteit helpt je deze vraag te beantwoorden. Je krijgt direct inzicht in wie je nu in dienst hebt, welke kosten daaraan verbonden zijn, en wat het betekent als je externe krachten inhuurt om de kloof te dichten tussen de normatieve begroting en het actuele personeelsbestand.

Van formatiebegroting naar financiële consequenties

Met deze module vertaal je een normatieve formatiebegroting naar concrete financiële consequenties. De module rekent scenario’s en businesscases door, niet alleen op benodigde capaciteit en personeel, maar ook op omzet, kosten en rendement.

Om het hele kostenplaatje inzichtelijk te krijgen, maakt de financiële module naast de personeelskosten ook de link met de variabele kosten die gekoppeld zijn aan de productiebegroting, en vormt daarmee een integraal geheel van de variabele kosten. Derde kosten element zijn alle niet-productie-gerelateerde kosten, zoals de afschrijving op gebouwen, en overige (staf)medewerkers die geen onderdeel zijn van de normatieve formatiebegroting. En zo is die hele kostenkant compleet.

Wat inkomsten betreft spelen naast de omzet uit de productiebegroting ook overige inkomsten, zoals subsidies, een rol. Hoewel deze niet direct verbonden zijn aan keuzes binnen de integrale begroting, dragen ze wel bij aan het maken van een compleet totaalbeeld van de financiële begroting.  

Werken in scenario’s

De financiële module benadert de kosten en de inkomsten integraal. Deze integraliteit met als startpunt de productiebegroting – die aangeeft hoeveel patiënten je zorg wil verlenen – maakt het mogelijk om een hoeveelheid aan scenario’s door te rekenen die gerelateerd zijn aan productie, capaciteit of formatieve ontwikkelingen. 

Dit integrale effect maakt het mogelijk om businesscases en scenario’s specifiek en nauwkeurig te analyseren. De module biedt vervolgens inzicht door scenario’s te vergelijken en de verschillen te duiden. Dit vergroot het inzicht en ondersteunt weloverwogen besluitvorming. En zo wordt de gewenste brug geslagen tussen personeelsplanning en financiële sturing. Om de normatieve formatiebegroting cijfermatig helemaal rond te krijgen, is er nog wel één aandachtspunt…

Cao’s wijzigen! Om die scenario’s te berekenen, speelt de cao-module een hele belangrijke rol. Lees in dit blog hoe de cao helpt om scenario’s te berekenen voor personeelskosten.

Aan de slag met normatief begroten?

Vraag een demonstratie aan

Ik wil een demo
Cta plain vormetaal hoek
Terug naar inspiratie-overzicht