|  

Aan de slag: voorbeelden van de kwaliteit van zorg verbeteren

In het snel ontwikkelende zorglandschap is verbetering van de kwaliteit van zorg een constante uitdaging. Zorgorganisaties zoeken naar innovatieve manieren om de patiëntenzorg te optimaliseren en de algehele gezondheidsresultaten te verbeteren. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van manieren om te werken aan het verbeteren van kwaliteit van de zorg.

Voorbeelden kwaliteit blog header

1. Digitale zorg

Digitale zorg stelt patiënten in staat om op afstand toegang te krijgen tot zorgverleners via bijvoorbeeld videoconsulten. Ook kan digitale zorg worden ingezet voor video- of thuismonitoring én persoonlijke educatie zodat een patiënt goed is voorgelicht voorafgaand aan zijn of haar behandeling. Dit vermindert reistijd en verbetert de toegankelijkheid van zorg.

2. Samenwerking en ontwikkeling

Het verbeteren van de kwaliteit van zorg gaat vaak gepaard met het bevorderen van samenwerking tussen verschillende vakgroepen en afdelingen. Een goede samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen, therapeuten en andere zorgverleners heeft een positief effect op de kwaliteit van zorg. Ook regelmatige training draagt hieraan bij. Zo blijven professionals up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen en technieken en krijgen patiënten de nieuwste, best bewezen behandeling.

3. Data-analytics en benchmarks

Door geavanceerde data-analyse en voorspellende analyses door middel van bijvoorbeeld scenario’s kunnen zorgorganisaties trends identificeren en risicofactoren voorspellen. Een ander voorbeeld van het gebruik van data is een benchmark. Hiermee kun je zien hoe duur of goedkoop, of hoe doelmatig jij als zorgorganisatie bent ten opzichte van andere zorgorganisaties in de benchmark. Dit geeft jou als zorgorganisatie handvatten om aan de slag te gaan met verbeteringen op het gebied van kosten en doelmatigheid.

4. Financiële impact

Van robotassistenten in de operatiekamer tot kunstmatige intelligentie voor snellere diagnose, innovatieve technologieën spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de zorgkwaliteit. Deze tools verhogen de nauwkeurigheid, verminderen fouten en vergroten de efficiëntie. Voor St. Antonius Ziekenhuis hebben we onderzoek gedaan naar de financiële impact van de aanschaf van een operatierobot. In hoeverre compenseert deze investering kortere opnames en minder complicaties?

Deze voorbeelden illustreren de verschillende manieren waarop je kunt werken aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Wil je ook aan de slag? Neem dan contact op! We denken graag met je mee.

Neem contact op
Cta plain vormetaal kom
Terug naar inspiratie-overzicht