|  

Verbetering databeschikbaarheid voor oncologische gegevens

De eerste FHIR-oncologie specificatie is medio januari opengesteld en er volgen er meer. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) verbetert hiermee de databeschikbaarheid van oncologische gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Een betere toegankelijkheid van deze secundaire kankergegevens wordt onder meer gerealiseerd door het gebruiken van een nieuwe open standaard, te weten de FHIR-oncologie specificaties. Deze specificaties beschrijven welke gegevens en structuren gebruikt moeten worden voor het aanleveren van informatie aan de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Verbetering databeschikbaarheid voor oncologische gegevens

Het doel is om het hergebruik van zorgdata te bevorderen en zo de ontwikkeling van kankerbehandelingen en medicijnen te versnellen. Dit initiatief wordt ondersteund door het R(H)ONDA-project en mede gefinancierd door het Nationaal Groeifonds via het programma Oncode Accelerator.

Datagateway

Momenteel is het versturen van nieuwe oncologische (klinische) diagnoses vanuit het ziekenhuis naar de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) nog een hele klus. Het delen van die gegevens is echter wel belangrijk ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Daarom maakt IKNL er werk van om deze gegevens op een eenvoudigere maar ook veilige en verantwoorde wijze beschikbaar te maken.

Na de aankondiging over de Datagateway van Performation op FHIR is nu sinds januari 2024 ook de eerste FHIR- oncologie specificatie voor NKR-aanleveringen openbaar gemaakt. In deze specificatie staat beschreven welke gegevens en structuren van de FHIR-standaard (R4) moeten worden gebruikt voor het aanleveren van gegevens aan de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). 

Lees het volledige artikel op ICTHealth.

Benieuwd naar de Datagateway?

We vertellen je er graag over.

Laat je gegevens achter
Cta plain vormetaal kom
Terug naar inspiratie-overzicht