|  

Controle op zorgregistratie nog efficiënter door toevoeging Artificial Intelligence in Notiz

Samenwerking Performation en Adasco resulteert in Notiz AI

Performation en Adasco ontwikkelen beiden software voor controles op de zorgregistratie. Waar Notiz focust op controle via gestructureerde data (data uit tabellen), doet vCare van Adasco dit middels tekstanalyse. Door samen op te trekken, versterken we elkaar en realiseren we een nog betere controle op de zorgregistratie. Deze samenwerking resulteert in een module binnen Notiz: Notiz AI.

Adasco header
Erik Mourits, Ella Sijbesma (beiden Performation) en Stephen Kil (Adasco)

Notiz AI: een module in Notiz

Notiz AI werkt op een standaardontsluiting van de EPD’s Hix, Epic en Nexus. Hiermee kunnen zorgorganisaties op basis van ongestructureerde data extra rechtmatigheidscontroles uitvoeren en onderregistratie signaleren. In februari 2024 is een ziekenhuis als eerste klant begonnen met de nieuwe softwaremodule en in april verwachten we de eerste resultaten van deze pilot te publiceren.

Adasco heeft al 350 controles op basis van ongestructureerde data ontwikkeld, deze controles worden momenteel door zeven ziekenhuizen gebruikt. Binnen Notiz zijn op dit moment 1000+ controleregels met gestructureerde data beschikbaar. Door beide typen controleregels te combineren, realiseren we nog efficiëntere controles.

Gestructureerde en ongestructureerde data

Middels de gestructureerde data die Performation nu hanteert (data in een tabel en/of data die voldoet aan vooraf gedefinieerd datamodellen) worden veel fouten al gesignaleerd. Analyses van ongestructureerde data (vrije tekstvelden) leiden tot nog scherpere controles. Een aantal eenvoudige voorbeelden van de inzet van Notiz AI:

  • Een mogelijke controle op het gebied van rechtmatigheid: Stel, er is een belconsult geregistreerd. Dan moet gecontroleerd worden of de patiënt daadwerkelijk met de arts heeft gebeld. Dit doe je middels dossiercontrole; binnen Notiz kun je op termen zoeken die passen bij dit belconsult (denk aan ‘voicemail’). De toevoeging van AI spoort ook varianten op deze zoektermen op (bijvoorbeeld ‘voice-mail’ of een typfout als ‘foicemail’).
  • Een mogelijke controle op volledigheid: Stel, er is een lumbaalpunctie gedaan. Deze is echter niet geregistreerd. Met Notiz AI kun je uit OK- of anesthesieverslagen halen dat activiteiten hebben plaatsgevonden die hadden moeten leiden tot de registratie van de lumbaalpunctie.

De signaleringen uit de controles ontstaan, worden binnen de workflow van Notiz automatisch toegewezen aan de juiste werklijst en kunnen zo eenvoudig worden afgehandeld door de directe link met het EPD.

Meer weten over onze nog slimmere Notiz?

Ik vertel je graag meer over Notiz AI

Neem contact met mij op
Cta plain vormetaal hoek
Terug naar inspiratie-overzicht