Kwaliteit van zorgregistratie verbeteren

Het op orde hebben van de zorgregistratie is al jaren onderwerp van gesprek in elke zorgorganisatie. Het vormt niet alleen de basis voor de stuurinformatie, een onjuiste of onvolledige registratie heeft ook negatieve financiële impact. Genoeg reden om het grondig aan te pakken.

Door de stijgende zorgkosten is het op orde hebben van de zorgregistratie de afgelopen tijd nog belangrijker geworden. Om in de toekomst de nodige zorg te kunnen blijven leveren, is financiële ruimte nodig. Hiervoor is het des te meer van belang dat de basis, de zorgregistratie, op orde is.

Het verbeteren van de kwaliteit en volledigheid is een doorlopend proces. Dit resulteert er onder andere in dat er dagelijkse potentiële registratiefouten worden gesignaleerd. Het achteraf corrigeren hiervan kost veel tijd en geld, maar is zeer waardevol. Niet alleen om misgelopen kosten terug te vinden, maar ook om te leren van gemaakte fouten. Je wilt veelgemaakte registratiefouten immers structureel oplossen. Anders blijf je dweilen met de kraan open.

Mockup checklist website

Wat lees je in deze checklist?

Het aantal signaleringen van mogelijke foutieve registraties in je ZIS en daily auditing software is vaak groter dan wat er op dagelijkse basis weggewerkt kan worden. Hoe los je als zorgorganisatie dit probleem structureel op? We bieden je een aantal handvatten die zich richten op:

  1.  het inzichtelijk krijgen waar de kraan het meeste lekt en;
  2.  de kraan daadwerkelijk dichtdraaien.

Terug naar inspiratie-overzicht