|  

3x voorbeelden van de kwaliteit van zorg verbeteren

Kwaliteit van zorg verbeteren: hoe start je? Er zijn immers meer wegen naar Rome, maar welke manier is de beste voor jouw zorgorganisatie? Je kunt aan de slag met benchmarken, artsen betrekken, werken aan de kwaliteit van je zorgregistratie, duidelijke KPI’s vaststellen: de mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben een drietal voorbeelden van de kwaliteit van zorg verbeteren voor je op een rijtje gezet.

1. Zet in op automatisering

Het eerste voorbeeld van kwaliteit van zorg verbeteren: inzetten op automatisering. Fouten zijn menselijk. Dus waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Daarom kan automatisering hier een oplossing bieden. Dit voorkomt ook achteraf (handmatige) controles hoeven doen. Denk bij de inzet van automatisering bijvoorbeeld aan de inzet van robots en textmining. Door controles te automatiseren wordt veel tijd bespaard, zodat medewerkers meer tijd hebben om de complexere controles te beoordelen. Bij Bernhoven ziekenhuis hebben we door de inzet van textmining de financiële impact van verkeerd geregistreerde e-health consulten terug weten te brengen naar 0.

2. Stel vast wie waar verantwoordelijk voor is

Bepaal wie eindverantwoordelijk is voor een specifiek onderwerp. Wie mag je aanspreken op het moment dat de kwaliteit niet voldoende is? In de praktijk zien we vaak dat binnen een zorgorganisatie naar elkaar gewezen wordt en niemand zich eindverantwoordelijk voelt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om met elkaar te bepalen wie er verantwoordelijk is .

3. Analyseer de trends

80% van het werk zit in de 20% van de werkzaamheden die niet goed gaan. Daarom is het belangrijk om te weten waar de meest voorkomende, impactrijke fouten worden gemaakt. Middels bijvoorbeeld dashboards heb je snel inzicht in waar de meeste fouten gemaakt worden. Door inzicht te krijgen in het hele proces is direct inzichtelijk waar de knelpunten zitten. Op basis daarvan kun je gerichte acties opzetten en focussen op de dingen die direct waarde toevoegen.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere invalshoeken en manieren om te werken aan de kwaliteit van zorg. We hebben in onze checklist nog een aantal handvatten verzameld die de kwaliteit van jouw zorgregistratie verder verbeteren.

Aan de slag met de kwaliteit van jouw zorgregistratie? Download onze checklist en lees meer!

Download checklist
Cta plain vormetaal kom
Terug naar inspiratie-overzicht