IKNL gaat een samenwerking aan met Performation voor het ontwikkelen van een snel-lerend zorgsysteem met als doel om sneller te leren hoe patiënten reageren op behandelingen. Aan de hand van die inzichten kunnen behandelingen voor patiënten in de toekomst worden verbeterd. De partijen tekenden een ‘Overeenkomst Partnership Rapid Learning’.

 

Binnen de partnership werken IKNL en Performation voor ziekenhuizen aan een infrastructuur om voor hematologische kankersoorten de effecten van nieuwe geneesmiddelen al vroeg na de start van de behandeling te kunnen volgen. Door sneller duidelijk te krijgen voor welke patiënten een behandeling werkt en met welke kenmerken dit te maken heeft, kunnen hematologen de behandeling-op-maat mogelijk verbeteren. De eerste pilots in samenwerking met een aantal ziekenhuizen worden uitgevoerd in de hemato-oncologie, parallel hieraan worden ook pilots op in de solide-oncologie voorbereid.

Kankerregistratie

Met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) volgt IKNL al ruim dertig jaar de zorg voor patiënten met kanker. De kankerregistratie is een rijke bron van betrouwbare en relevante gegevens van patiënten met kanker. Deze omvat informatie over diagnostiek, diagnose, tumorkarakteristieken en behandeling, ongeacht de behandellocatie. Voor steeds meer kankersoorten worden er vervolgbehandelingen geregistreerd en zijn er ook gegevens beschikbaar over de eventuele terugkeer van ziekte. De kankerregistratie levert daarmee een schat aan wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzichten op die van waarde zijn voor de praktijk. Inzichten waarmee de zorg voor patiënten en hun kwaliteit van leven kan worden verbeterd.

Zorg voor patiënten verbeteren

IKNL en Performation hebben elkaar gevonden in de gedeelde ambitie om met wetenschappelijk onderzoek sneller het effect van nieuwe geneesmiddelen inzichtelijk te maken en de zorg voor patiënten hiermee te verbeteren.

Performation is marktleider in Business Intelligence en data-analitics in de zorg. Huub Deterd, CEO Performation: “Dicht op de data zitten is onze kracht. De data stelt ons in staat om sneller en beter van de praktijk te leren. We zijn blij dat we ook in deze samenwerking met IKNL een bijdrage kunnen leveren in het verbeteren van kwaliteit van zorg voor patiënten.”


Op de foto: Huub Deterd, CEO Performation (links) en prof. dr. Thijs Merkx, voorzitter raad van bestuur IKNL.
Lees het volledige bericht op de website van IKNL.

CASE

Snel inzicht in de werking van medicijnen

Bij welke groepen patiënten wordt een middel ingezet en bij welke groepen patiënten is dit middel werkzaam? Om sneller te leren over de effecten van nieuwe geneesmiddelen, startte IKNL met Performation een traject om de effecten van (nieuwe) geneesmiddelen vroeg na de start van de behandeling te volgen, in eerste instantie voor één type hematologische kanker als pilot.