|  

Horizontaal Toezicht: hoe begint het ziekenhuis hiermee?

In het facturatieproces van ziekenhuizen gaat weleens iets mis. Dat leidt tot een enorme controle- en administratielast bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars en veel irritatie bij patiënten. Dat kan beter. Overgaan tot Horizontaal Toezicht (HT) vereist tijd, overleg en investeringen maar leidt uiteindelijk tot voordelen voor alle partijen.


Iedereen die in een ziekenhuis werkt, kent de valkuilen. Een patiënt krijgt een rekening toegestuurd met daarop twee röntgenfoto’s, terwijl er maar één röntgenfoto is gemaakt. Gevolg: een te hoge factuur en ten onrechte een dubbele registratie. Ander voorbeeld: bij een patiënt met meerdere aandoeningen worden twee DBC’s geopend en vervolgens twee facturen verstuurd, terwijl dit niet had gemogen omdat de behandeling voor dezelfde zorgvraag is. De patiënt betaalt mogelijk teveel eigen risico.

Horizontaal toezicht 3600x820

Worden dit soort fouten ontdekt, dan volgt er veel administratieve rompslomp. Het ziekenhuis moet de registratie corrigeren en de patiënt of zorgverzekeraar het geld terugbetalen en een nieuwe, correcte factuur versturen. En komt de zorgverzekeraar eerder achter de fout dan het ziekenhuis, dan word je mogelijk beschuldigd van onrechtmatig handelen en in het slechtste geval van fraude!

Huidig facturatiesysteem leidt tot overlast

Het is duidelijk: het huidige registratie- en facturatiesysteem leidt tot veel overlast bij zowel zorgverzekeraars als ziekenhuizen. Zorgverzekeraars zijn veel tijd en geld kwijt met het achteraf controleren van de facturen. Bij ziekenhuizen gaat veel tijd zitten in de eisen die de zorgverzekeraars stellen. Iedere factuur rechtmatig versturen, kost behoorlijk wat registratie en controle hierop. Denk bijvoorbeeld aan de eis die zorgverzekeraars stellen dat ziekenhuizen bij elke factuur moeten kunnen aantonen dat er face-to-face contact is geweest tussen arts en patiënt. Wil je dat als ziekenhuis garanderen, dan is er onderzoek binnen dossiers vereist. En dat terwijl er al zoveel geklaagd wordt over de toegenomen registratiedruk in de zorg! Artsen en verpleegkundigen houden zich, terecht veel liever met patiëntenzorg bezig.

Zo verbetert het ziekenhuis registratiekwaliteit

Overgaan naar Horizontaal Toezicht (HT) in plaats van Verticaal Toezicht kan vele problemen voorkomen. HT wil zeggen dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken met elkaar maken over hoe ziekenhuizen garanderen dat de facturen die zij versturen correct zijn. Zorgverzekeraars hoeven dan minder achteraf te controleren. En ziekenhuizen krijgen meer vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf de performance in te richten.

Ook bij het ziekenhuis zal HT leiden tot minder administratiedruk. Om bij het voorbeeld van het vereiste face-to-face contact tussen patiënt en arts te blijven: door het geautomatiseerd laten uitvoeren van een dossiercontrole, in plaats van door medewerkers, worden de administratieve lasten verminderd. Daarnaast kun je in het systeem afdichten dat alleen artsen de bevoegdheid hebben om een dergelijk consult te registreren. Ook kunnen er allerlei controlesystemen worden ingebouwd om bijvoorbeeld te voorkomen dat een DBC te laat wordt geopend. Dit soort maatregelen besparen niet alleen het ziekenhuis, maar ook de patiënt, veel overlast en irritatie. Als extra controle kan het ziekenhuis bijvoorbeeld met de zorgverzekeraar afspreken dat de accountant het systeem eens per jaar op zijn werking controleert. Een andere mogelijk is om je registratiesysteem of controlesysteem te laten certificeren.

Registratierisico’s afdekken

Horizontaal Toezicht is een vorm van samenwerking tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de juistheid van zorgdeclaraties. Nieuw hierin is de Steekproefmodule, die ondersteunt in het nemen van steekproeven op registratiedata waar het ziekenhuis onvoldoende beheersmaatregelen heeft om registratierisico’s af te dekken.

Bekijk de video:

Dit soort maatregelen besparen niet alleen het ziekenhuis, maar ook de patiënt veel administratielast en irritatie. Als extra controle zou je als ziekenhuis bijvoorbeeld met de zorgverzekeraar kunnen afspreken dat de accountant het systeem één keer per jaar op zijn werking controleert. Een andere mogelijk is om je registratiesysteem of controlesysteem te laten certificeren.

Wat zijn knelpunten bij invoering Horizontaal Toezicht?

Momenteel zijn er zeven ziekenhuizen in Nederland, die HT in de praktijk hebben gebracht. Bovendien hebben de branche-organisaties, dus ziekenhuizen, UMC’s en zorgverzekeraars, met elkaar afgesproken dat in 2020 80% van de ziekenhuizen moet voldoen aan de eisen van HT.

Ziekenhuizen hebben echter een zetje nodig om in actie te komen. Horizontaal Toezicht invoeren, kost tijd en vereist behoorlijke investeringen. Terwijl de maatregelen niet direct leiden tot een betere  patiëntenzorg.

Bovendien moet je als ziekenhuis volledig openheid van zaken aan de zorgverzekeraar geven over je registratiesysteem. Mogelijke fouten worden daarmee ook blootgelegd. De zeven ziekenhuizen die al werken met Horizontaal Toezicht, hebben behoorlijk wat overleg gehad met de zorgverzekeraars om te bekijken hoe hiaten in het systeem kunnen worden afgedicht.

HT helpt bij relatie met zorgverzekeraar

Toch biedt HT vele voordelen. Ook omdat  de relatie tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar sterk zal verbeteren. Als de zorgverzekeraar meer vertrouwen heeft in de registratieprocessen, verbetert de onderhandelingspositie van het ziekenhuis. De zorgverzekeraar zal eerder geneigd zijn om hogere in- en verkoopafspraken te maken.

Hoe begint het ziekenhuis met Horizontaal Toezicht?

Verken als ziekenhuis eens de markt en de mogelijkheden. Misschien hebben andere ziekenhuizen in de regio wel al slimme oplossingen bedacht. Als je ziet dat een collega- ziekenhuis weinig fouten maakt in de facturatie als het om face tot face contacten tussen arts en patiënt gaat, vraag dan eens: ‘Hé, hoe doen jullie dat nou? Wat voor een oplossing hebben jullie daarvoor bedacht?’ Advies vragen aan professionele partij kan dan altijd later nog.

Ook aan de slag met Horizontaal Toezicht? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Gegevens achterlaten
Cta plain vormetaal streep
Terug naar inspiratie-overzicht