|  

Bouw Revalidatieregister samenwerking tussen RN, VRA en Performation

Performation startte op 19 januari samen met Revalidatie Nederland (RN) en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) met de bouw van het Revalidatieregister. Het Revalidatieregister verbindt bestaande data van patiëntgroepen, behandelingen, doelmatigheid en uitkomsten met elkaar. De revalidatiesector kan met deze kennis de kwaliteit en doelmatigheid van haar zorg optimaliseren. De eerste versie van het Revalidatieregister wordt in mei 2023 opgeleverd.

Het project werd in 2021 opgestart door branchevereniging Revalidatie Nederland (RN) en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), de wetenschappelijke vereniging van revalidatieartsen. Er waren al diverse initiatieven die data over de revalidatiebehandeling verzamelden, maar deze zijn in aparte databases opgeslagen. De komst van het Revalidatieregister verbindt deze informatie, zodat duidelijk wordt:

  • welke patiënt welke behandeling krijgt,
  • wat de behandeling oplevert en
  • de mate van doelmatigheid van de behandeling.

Het Revalidatieregister geeft inzicht in de praktijkvariatie en biedt behandelaren enerzijds de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over elkaars werkwijzen en uitkomsten, anderzijds leiden analyses, benchmarks en spiegelgesprekken vervolgens tot betere zorg.

Een goede basis voor een gezamenlijk kwaliteitsinstrument

Op 19 januari kwamen de dataspecialisten en ontwerpers van Performation én revalidatieartsen, business intelligence specialisten en bestuurders uit het hele land in Bilthoven bij elkaar, samen met het projectteam van RN en de VRA. Vanuit ieders eigen kennis en ervaring werden de eerste definities en keuzes besproken, waarmee het Revalidatieregister wordt gebouwd. Niek de Wit, projectleider vanuit Performation vertelt: “Er was een merkbare drive om samen de basis te leggen voor een gezamenlijk kwaliteitsinstrument en tegelijkertijd nieuwsgierigheid naar de resultaten. Erg mooi ook dat verschillende instellingen hun behandeldata beschikbaar hebben gesteld. Door data-analyse zijn we in staat om uitgangspunten direct te toetsen aan de zorgpraktijk.”

Het originele bericht kun je hier lezen.

Terug naar inspiratie-overzicht