|  

Onderzoek naar datagedrevenheid in ziekenhuizen: hoeveel impact maakt data in jouw ziekenhuis?

Welke beslissingen worden in jouw ziekenhuis op basis van data genomen? Wat is de rol van data binnen het beslissingsproces? En wat valt er te leren van hoe andere ziekenhuizen dit aanpakken? Performation start met een jaarlijks onderzoek naar de datagedrevenheid van Nederlandse ziekenhuizen.

Covid 19 3xdash uitsn 1000x570

Elk ziekenhuis verzamelt veel data rondom zorgprocessen. Het beschikbaar maken van deze data en het omzetten ervan naar stuurinformatie is essentieel voor ziekenhuizen, voor de besturing en om plannen voor de toekomst te maken. Het beschikbaar maken en omzetten van data naar stuurinformatie valt onder datagedrevenheid.

Verspreiden informatie

De procesinrichting van de managementinformatie-voorziening verschilt per ziekenhuis. Terwijl het ene ziekenhuis een aparte BI-afdeling heeft, valt BI in andere huizen onder de afdeling Financiën of ICT. En terwijl het ene ziekenhuis ervoor kiest om iedereen toegang te geven via self-service-BI wordt bij een ander ziekenhuis de informatie nog via de centrale Planning en Control-afdeling verspreid.  

Performation start in juni 2022 met het onderzoek naar hoever Nederlandse ziekenhuizen zijn op het gebied van data-gedreven werken. Het doel van dit onderzoek is om inzichtelijk te maken waar ziekenhuizen gemiddeld staan op het gebied van data en technologie, gebruikers en cultuur, kwaliteit, organisatie en processen en hoe er wordt gekeken naar de toekomst. Daarnaast wordt onderzocht welke tooling wordt gebruikt, in welke mate de business is betrokken bij besluitvorming en hoe de kwaliteit van data wordt afgedwongen.  

Op basis van de uitkomsten kan worden geleerd en doorontwikkeld.

Uitkomst onderzoek

De uitkomsten van het onderzoek presenteert Performation begin 2023. Benieuwd waar jouw ziekenhuis staat ten opzichte van andere huizen? We komen graag een half uur bij je langs en nemen een enquête bij je af.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de zorgsector, updates over onze oplossingen en uitnodigingen voor events en gebruikersdagen.

Inschrijven
Cta plain vormetaal streep
Terug naar inspiratie-overzicht