|  

Performation verzorgt benchmarks en kostprijzen voor revalidatiesector

Revalidatie Nederland (RN), branchevereniging van de sector, verzamelt DBC- en bedrijfsgegevens van haar leden. Een externe partner valideert deze en zet het om in bruikbare informatie zoals benchmarks, brancherapportages en informatie over kostprijzen. Vanaf 1 januari 2025 verzorgt Performation de benchmarkrapporten, analyses, en de berekening van kostprijzen van circa 15 van de aangesloten revalidatie-instellingen, inclusief het brancherapport Revalidatie.

Revalidatie header

Uitbreiding van bestaande samenwerking

In 2023 bouwde Performation het Revalidatieregister; gebouwd; een dataplatform op initiatief van RN en de Nederlandse Vereniging van Revalidatie Artsen (VRA) waarop data uit de bij RN aangesloten revalidatie-instellingen bij elkaar komt. De komst van het Revalidatieregister gaat inzicht geven in:

  • welke patiënt welke behandeling krijgt,
  • wat de behandeling oplevert en
  • de mate van doelmatigheid van de behandeling.

Zo kunnen revalidatie-instellingen van elkaar leren en zo de revalidatiezorg verbeteren.

Kostprijzen, benchmarkinformatie, analyses en rapporten

De dienstverlening is per 2025 uitgebreid naar het berekenen van kostprijzen, bieden van benchmarkinformatie- en analyses en branche-rapporten.

Twee bij Revalidatie Nederland aangesloten instellingen, Adelante en Roessingh,  maakten hier in 2024 al gebruik van. Monique Brull, business controller bij Adelante, vertelt: “De overstap naar Performation was een prettig, efficiënt en effectief proces. Er zijn korte lijnen, duidelijke afspraken en deadlines; we doen het echt samen. De consultants weten waar ze het over hebben en waar ze mee bezig zijn. Dat geeft vertrouwen in het proces, maar zeker ook de uitkomst.” Dat geldt ook voor verantwoording richting de NZa: “Alles ligt klaar inclusief een accountantsdossier, wat de controle vergemakkelijkt.”

Deze goede start geeft vertrouwen voor de toekomst. “Volgend jaar staan natuurlijk weer kostprijzen op het programma. Er staat nu een stevige basis. We weten wat en welke data van ons wordt verwacht, waardoor het traject soepel en snel zal verlopen.”

Nu alle data is aangeleverd is voor Adelante de volgende stap aangebroken: “Het model eigen maken, inzicht krijgen in feeders en bleeders, meer analyses maken en mogelijkheden verder benutten.” Ook daar heeft Monique vertrouwen in. “We voelen ons gehoord en gezien. Elke revalidatie-instelling heeft specifieke elementen en daar is aandacht voor.”

Informatievoorziening voor de hele branche

Performation levert een aantal zaken voor RN:

  • Kostprijsberekening inclusief NZa aanlevering
  • Benchmarkrapporten en analyses
  • Brancherapport Revalidatie

Performation valideert de data die al in het Revalidatieregister zit. Door goede validatie kunnen betere kostprijzen worden berekend. Instellingen hoeven door de data in het Revalidatieregister geen extra brondata aan te leveren wat veel tijd scheelt voor de instellingen.

Om een goed beeld van de branche als geheel te krijgen én relevante benchmarks te kunnen maken, is een zekere mate van standaardisering noodzakelijk. Tegelijkertijd is elke instelling anders; de organisatiestructuur kan verschillend ingericht zijn. Daar is aan gedacht. Binnen het gestandaardiseerde model is ruimte voor flexibiliteit. Dit wordt samen met de consultant van Performation ingericht.

Integrale capaciteitsplanning en -sturing cruciaal

Het inzicht dat we bieden is niet alleen financieel. Het is informatie die gebruikt kan worden om de revalidatiezorg beter te maken, bijvoorbeeld door beschikbare capaciteit efficiënter in te zetten. Lange wachttijden, beperkte toegang in landelijke gebieden, hoge kosten en personeelstekorten zijn voorbeelden van huidige obstakels. De huidige financieringsstructuur vraagt om het leveren van zorg binnen gestelde budgettaire kaders. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) biedt weinig ruimte voor kostenstijgingen, terwijl de patiëntenpopulatie door vergrijzing blijft groeien. Dit maakt een integrale capaciteitsplanning en -sturing cruciaal voor de bedrijfsvoering van revalidatie instellingen.

TOPclass Capaciteitsplanning en Sturing in de Revalidatiezorg

Performation organiseert samen met Revalidatie Nederland de TOPclass Capaciteitsplanning en Sturing in de Revalidatiezorg. Hier worden de basisprincipes van integraal capaciteitsmanagement uiteengezet en hoe capaciteitsmanagement toegepast wordt op complexe planning en roostering, integraal (capaciteit) begroten, governance en overlegstructuren, plan- en roosterbeleid, leiderschap en data-analyse.

Meer weten over de TOPclass Capaciteitsmanagement en Sturing?

Neem contact op
Cta plain vormetaal hoek
Terug naar inspiratie-overzicht