Hoe leer je zorgprofessionals beter presteren en welke rol speelt (management)informatie hierin? Simon van der Veer en Rob ter Hedde presenteerden in januari 2019 tijdens het Performation event een inspiratiesessie over de meetbare én merkbare kant van prestatiemanagement. Het verhaal van deze inspiratiesessie werkten ze uit in het artikel ‘Hoe systematisch (niet) wordt gewerkt aan prestatieverbetering’ dat ze schreven voor managementsite.nl.

 

Er is zoveel kennis over beter organiseren, maar niet zo vaak leidt die kennis tot betere prestaties. Leidinggevenden bij goed presterende bedrijven doen iets wezenlijks anders. Zij hebben zich het proces van prestatiemanagement systematisch eigen gemaakt.

Valkuilen van prestatieverbetering

Presatiemanament is de ‘aorta’ van het bedrijf, want als dit proces niet op orde is, dan staat de gezondheid op het spel. Je weet namelijk onvoldoende of het bedrijf ‘gezond’ is in termen van klanttevredenheid, kwaliteit van en betrokkenheid bij het werk en natuurlijk het rendement. In dit artikel staan drie belangrijke valkuilen waardoor in menig bedrijf het verbeteren van de prestaties systematisch om zeep wordt geholpen:

  • Managementplannen vol met abracadabra-taal;
  • Meetbare resultaten vs merkbare relaties;
  • Gebrek aan voorbeeldgedrag van leiders.

Lessen voor prestatiemanagement

Het artikel eindigt met een aantal belangrijke lessen voor ‘goed’ / mensgericht prestatiemanagement. Zoals: ga als leidinggevende niet van ‘bovenaf’ doelstellingen bedenken en dichttimmeren, maar begin vanuit het werk nieuwsgierig samen met de mensen te ontdekken waar het goed gaat, waar het beter kan en welke doelstellingen en acties daarbij horen.

Een andere les: Het goed visualiseren van data is een cruciale succesfactor, want goede informatievoorziening is dé brandstof voor de prestatiedialoog. ‘What you see is what you get’, maar met slechte informatievoorziening is het juist: ‘what you don’t see is what you don’t get’.