Vakopleiding Business controller in het ziekenhuis

Voor goed financieel management

De ziekenhuiswereld verandert voortdurend en steeds sneller. De hoofdvraag is: verandert u mee? Goed financieel management is onmisbaar. Dit vraagt om de juiste vaardigheden en kennis, speciaal gericht op het ziekenhuis met zijn bijzondere complexiteit. Zoekt u kennis, kunde en ervaring aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden en cases? Bekijk de het programma van de vakopleiding en schrijf u in.

De opleiding

Het belang van goed financieel management in ziekenhuizen

Goed financieel management is onmisbaar geworden sinds de invoering van marktwerking in de zorg. De minister sluit een hoofdlijnenakkoord met het doel ziekenhuisbudgetten minder te laten stijgen dan de zorgbehoefte. Afgelopen jaren is met duidelijke voorbeelden aan het licht gekomen wat de waarde is van het op orde hebben én houden van de financiën van uw ziekenhuis.

Dit vraagt om de juiste vaardigheden en kennis, speciaal gericht op het ziekenhuis met zijn bijzondere complexiteit. Bepalen waar uw ziekenhuis nu echt staat en welke business cases mogelijk zijn. Goed begroten op korte en lange termijn. En het voeren van het juiste gesprek met uw zorgverzekeraars. Want op zowel de kosten als omzetkant wilt u het ziekenhuis in balans brengen om toekomstbestendig te zijn en blijven. Hoe uw organisatie er ook voor staat: u wilt de strategische visie, het ondernemerschap en de financiële discipline aanleren om toekomstbestendig te zijn. Zoekt u kennis, kunde en ervaring, samen met anderen leren in een inspirerende omgeving, met actuele praktijkvoorbeelden en cases, van ervaren topdocenten? Schrijft u zich dan in voor de vakopleiding Business controller in het ziekenhuis.

Leerdoelen

Na deelname:

 • Bent u in staat om een visie op goed financieel management voor een ziekenhuis te ontwikkelen;
 • Begrijpt u hoe u een ziekenhuis financieel via de begrotingscyclus het beste kunt (be)sturen;
 • Kent en begrijpt u de stakeholders die belangrijk zijn bij het financieel managen van een ziekenhuis, zoals de zorgverzekeraars, het medisch-specialistisch bedrijf en uw interne zorgmanagement;
 • Heeft u meer inzicht in uw jaarrekening en ‘leest’ u die van anderen makkelijker;
 • Spreekt u de taal van banken en kunt u de ziekenhuis financiering verbeteren;
 • Kunt u de relatie leggen tussen vastgoed van het ziekenhuis en financieel management;
 • Kent u contractvormen van verzekeraars en legt u de relatie tussen zorginkoop en financieel management;
 • Leert u hoe de meerwaarde in te zetten van een data- en informatiegedreven aanpak bij het financieel managen van een ziekenhuis;
 • Weet u hoe u het verdienmodel in de zorg duurzaam maakt.

Doelgroep

De vakopleiding leidt op tot business controller, bedrijfseconomisch adviseur, financieel manager in het ziekenhuis. De opleiding is geschikt voor een ieder die voor de uitoefening van zijn of haar functie wil beschikken over bovengemiddelde vaardigheden en kennisniveau en wil doorgroeien tot de top in de bedrijfsvoering van een ziekenhuis.

Studietijd

De opleiding bestaat uit zes opleidingsdagen. De totale studielast bestaat uit plenaire colleges, de voorbereiding op de colleges (o.a. bestuderen van de literatuur) en het uitwerken van de opdrachten behorende bij de colleges. U dient rekening te houden met een gemiddelde studielast van twee dagen per maand. Afhankelijk van achtergrond en ervaring kan dit per persoon verschillen.

De opleiding

 • is voor zorgprofessionals met een HBO+/academisch werk- en denkniveau.
 • bij voorkeur bedrijfskundige, logistieke of financiële achtergrond
 • is voor zorgprofessionals met minimaal 3 jaar werkervaring binnen een ziekenhuis.
 • levert deelnemers een certificaat op.

Belangrijke informatie

Datum

Start in oktober 2019

Tijd

Van 9.30 – 17.00 uur

Locatie

Auditorium Performation HOTflo

Prijs

€4.995,- (excl. btw)

Inclusief

Lunches en diners op trainingsdagen tot 20.00 uur

Exclusief

Hotelovernachtingen, overige maaltijden, reiskosten (er is een ophaalservice van en naar station Bilthoven)

Algemene voorwaarden

Op al onze trainingen zijn onze algemene voorwaarden training van toepassing.

Schrijf je nu in

Module I

Fundamentals

Financieel management in de ziekenhuiszorg, wat is het wel en wat is het niet! Tijdens deze module maakt u kennis met financieel management. We bespreken de financieringsstructuur in de ziekenhuiszorg en welke consequenties hiermee gepaard gaan. Welke organisatiestructuur hoort bij financieel management. Welke interne en externe stakeholders zijn er. Hoe acteren deze stakeholders en wat is hun belang en behoefte. We beschrijven trends in de zorg en de financiële impact die zij hebben. Daarnaast gaan we in op de voorbeelden van goed en slecht financieel management in de ziekenhuiszorg, die helaas af en toe leiden tot faillissementen.

Module II

Huidige prestatie in kaart: Kosten , Omzet & Marge

Goed financieel management begint bij het helder krijgen van de uitgangspositie. Waarom presteert een ziekenhuis financieel boven of onder gemiddeld? Begrijpt u waar de grootste risico’s liggen? Ligt dit vooral aan hogere kosten, lagere omzet, zorgportfolio of een combinatie? Wat wilt u aanpakken in het ziekenhuis en waar legt u de focus?

Module III

Samenhang Zorgverkoop, productie en kostenbegroting

Nadat u een helder financieel plaatje hebt van uw ziekenhuis en u begrijpt wat de grootste aandachtspunten en risico’s zijn, wilt u aan de slag om dit aan te pakken en de risico’s te minimaliseren. De begroting van het ziekenhuis geeft u de houvast om dit te doen en om te sturen. Een goede begroting geeft iedereen kaders waarbinnen zij kunnen acteren en sturen. Door specifiek mandaat te beleggen bij alle afdelingen weten zij waar zij aan toe zijn en bouwt u samen een stabiel en financieel gezond ziekenhuis. De monitoring geeft de borging van “in-control” te zijn.

Module IV

Omzet & onderhandelen

Een belangrijk onderdeel van de begroting is de omzetkant. Krijgt een ziekenhuis een eerlijke vergoeding voor de zorg die zij levert? Door de marktwerking zijn tarieven van de zorg vrij te onderhandelen met de verzekeraar. Dat vergroot het risico dat een ziekenhuis onvoldoende inkomsten weet te realiseren voor de zorg die zij levert.

Module V

Kostenbeheersing, portfolio keuzes en doelmatigheidsprojecten

De kostenkant van de begroting is van oudsher een belangrijk aandachtspunt. Blijft elke afdeling binnen zijn begroting? En leveren we voldoende zorg met de inzet? Het monitoren van de kostenbegroting, de productie en de productiviteit is een maandelijks sturingsinstrument dat u goed wilt inrichten. Maar ook de voortgang van afgesproken kostenbesparingstrajecten die helpen om efficiënter te werken zijn belangrijk om met de kosten ‘in-control’ te zijn.

Module VI

VBHC praktisch aanpakken

Waardegedreven zorg, ofwel Value Based Healthcare (VBHC) is een trend in de ziekenhuiszorg. We bespreken een praktische aanpak om de zorg te verbeteren en daarmee positieve impact te hebben op de –door de patiënt- ervaren waarde.

Schrijf je nu in

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.