Masterclass Financiële besturing in de zorg

Voor goede financiële besturing

Ben jij een nieuwsgierige controller in ziekenhuizen of een capaciteitsadviseur die de meerwaarde van financiële kennis ziet voor een goede capaciteitsplanning en zie jij het belang van een goede financiële besturing in de zorg? De masterclass Financiële besturing in de zorg helpt je op weg.

Een ziekenhuis is onmiskenbaar een complexe onderneming. Onder een publiek vergrootglas, met een goed georganiseerde zorgverzekeraar, met een medisch specialistisch bedrijf, met technische en medische innovatie en met dunne financiële marges. Lees verder en ontdek hoe deze masterclass helpt om jouw kennis en ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Het belang van financiële besturing

Managers, controllers en zorgprofessionals werken in de complexe omgeving van het ziekenhuis aan hetzelfde doel: het leveren van de beste zorg. De zorg moet goed zijn en optimaal. Van bestuurlijk tot operationeel niveau gaat het om de volgende resultaatgebieden: kwaliteit, service, financiën en de (zorg)professional. De financiële sturing is een van de elementen die nodig is om kwaliteit van zorg te kunnen realiseren.

Voor ziekenhuis (capaciteit) managers en business controllers is het belangrijk om een goede bijdrage te leveren aan de operationele en financiële resultaten van ziekenhuizen. Kennis en toepassing van instrumenten op het gebied van financiële sturing vormen een belangrijke basis in de gereedschapskisten van managers en controllers.

De masterclass financiële besturing in de zorg helpt je om met experts als docenten jouw eigen kennis en vaardigheden naar een volgend niveau te tillen. Via interactieve werksessies, kennisdeling en ervaringen wordt de theorie vertaald naar de praktijk. De masterclass bestaat uit drie modules (verdeeld over drie dagen) die inzoomen op het vakgebied van financiële besturing in de ziekenhuiszorg.

Leerdoelen

Na deelname:

 • Begrijpt u hoe de financiering van de zorg in Nederland is opgebouwd en heeft inzicht in de bekostiging van ziekenhuizen en welke impact dat heeft in de financiële besturing van uw ziekenhuis
 • Heeft u meer inzicht in uw jaarrekening en ‘leest’ u die van anderen makkelijker;
 • Spreekt u de taal van banken en kunt u de ziekenhuis financiering verbeteren;
 • Kunt u de relatie leggen tussen vastgoed van het ziekenhuis en financieel management;
 • Kent en begrijpt u de stakeholders die belangrijk zijn bij het financieel managen van een ziekenhuis, zoals de zorgverzekeraars, het medisch-specialistisch bedrijf en uw interne zorgmanagement;
 • Bent u in staat om een visie op goed financieel management voor een ziekenhuis te ontwikkelen;
 • Begrijpt u hoe u een ziekenhuis financieel via de begrotingscyclus het beste kunt (be)sturen;
 • Leer je hoe de financiële structuur van het ziekenhuis eruit en hoe de productiebegroting en capaciteitsbegroting zich tot elkaar verhouden.
 • Kent u contractvormen van verzekeraars en legt u de relatie tussen zorginkoop en financieel management;
 • Leer je de methoden en technieken van Value Based Healthcare toepassen om te groeien naar waarde gedreven sturen (vanuit perspectief van de patiënt);
 • Leert u hoe de meerwaarde in te zetten van een data- en informatiegedreven aanpak bij het financieel managen van een ziekenhuis.

Studietijd

De opleiding bestaat uit drie opleidingsdagen. De totale studielast bestaat uit plenaire colleges, de voorbereiding op de colleges (o.a. bestuderen van de literatuur) en het uitwerken van de huiswerkopdracht tussen module II en III. Afhankelijk van achtergrond en ervaring kan dit per persoon verschillen.

De masterclass...

 • is voor (capaciteits)managers, financiële en business controllers met een HBO/WO werk- en denkniveau;
 • met minimaal 3-5 jaar werkervaring binnen een ziekenhuis of controllers die vanuit een andere bedrijfstak instromen in de zorg;
 • hebben een grote affiniteit voor financiële (strategisch, tactische en operationele) sturing van ziekenhuizen;
 • levert deelnemers een certificaat op.

Belangrijke informatie

Datum

Start in januari 2020

Tijd

Van 9.30 – 17.00 uur

Locatie

Auditorium Performation HOTflo

Prijs

€3.950,- (excl. btw)

Inclusief

Lunch

Exclusief

Hotelovernachtingen, overige maaltijden, reiskosten (er is een ophaalservice van en naar station Bilthoven)

Algemene voorwaarden

Op al onze trainingen zijn onze algemene voorwaarden training van toepassing.

Programma opleidingsdagen

Module I

Financiering van de zorg en ziekenhuizen

 

Datum: dinsdag 21 januari 2020
Tijd: van 9.00 – 17.00 uur

In deze module wordt ingegaan op de financiering van de zorg in Nederland. Hoe verhoudt zich deze financiering ten opzichte van andere landen. Hoe heeft de bekostiging van onze ziekenhuizen zich ontwikkeld de afgelopen jaren, hoe werkt de zorgmarkt en hoe werkt de financiering van de medisch specialisten. Hoe lees je een jaarrekening van een ziekenhuis en hoe wordt een ziekenhuis gefinancierd. Hoe ziet een meerjaren financieringsmodel eruit en wat vinden banken daaraan belangrijk. De dag wordt afgesloten met een (kritische) blik op de eigen organisatie en de uitdagingen waar het ziekenhuis de komende jaren voor staat.

Module II

Financiële sturing van ziekenhuizen

 

Datum: dinsdag 4 februari 2020
Tijd: van 9.00 – 17.00 uur

Hoe komen ziekenhuizen en zorgverzekeraars tot overeenkomsten. Welke soorten overeenkomsten zijn er en welke consequenties hebben deze overeenkomsten voor de financiële sturing van ziekenhuizen. Welke besturingsfilosofie past bij jouw ziekenhuis en hoe wordt deze in de praktijk toegepast. Hoe werken de begrotingsprocessen in ziekenhuizen en wordt de basis gelegd voor de strategische, tactisch en operationele sturing. Hoe past capaciteitssturing binnen deze begrotingsprocessen. Wat zijn strategische en tactische stuurindicatoren en hoe gebruik je deze in de praktijk.

Je krijgt een huiswerkopdracht mee om uit te werken tussen module II en III. De huiswerkopdracht moet uiterlijk 1 week vantevoren zijn ingeleverd.

Module III

Grip op kosten, omzet en marge

 

Datum: dinsdag 10 maart 2020
Tijd: van 9.00 – 17.00 uur

Goed financieel management begint bij het helder krijgen van de uitgangspositie. Waarom presteert een ziekenhuis financieel boven of onder gemiddeld? Begrijpt u waar de grootste risico’s liggen? Ligt dit vooral aan hogere kosten, lagere omzet of een combinatie? Wat wilt u aanpakken in het ziekenhuis en waar legt u de focus?

Ook gaan wij In deze module gaan we in op de manier waarop u op een datagedreven manier een goed inzicht krijgt in de kosten, omzet en marge van alle activiteiten in een ziekenhuis. Hoe pas je Value Based HealthCare toe in de financiële en operationele sturing van ziekenhuizen en zorgprocessen. We bespreken een praktische aanpak om de zorg te verbeteren en daarmee positieve impact te hebben op de –door de patiënt- ervaren waarde

https://performation.com/wp-content/uploads/2019/07/IMG_5031-BEW-72dpi.jpg
Marije Wouters Manager Academy

Welke rol vul jij in?

‘Vraag jij je ook wel eens af hoe we de zorg financieel gezond blijven houden binnen de toenemende complexiteit en welke rol jij als controller daar in kan vervullen? De Masterclass Financiële besturing in de zorg helpt je op weg bij al deze vragen en meer.’

Schrijf je nu in

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.