Masterclass Financiële besturing in de zorg

Tijdelijk 20 procent korting bij inschrijven

 

Ben jij een nieuwsgierige controller in ziekenhuizen of een capaciteitsadviseur die de meerwaarde van financiële kennis ziet voor een goede capaciteitsplanning en zie jij het belang van een goede financiële besturing in de zorg? De masterclass Financiële besturing in de zorg helpt je op weg.

 

Een ziekenhuis is onmiskenbaar een complexe onderneming. Onder een publiek vergrootglas, met een goed georganiseerde zorgverzekeraar, een medisch specialistisch bedrijf, technische en medische innovatie en dunne financiële marges. Ontdek hoe deze masterclass helpt om jouw kennis en ervaring naar een hoger niveau te tillen.


COVID-19
De afrekening met de zorgverzekeraar over 2020 wordt uitdagend. Er is door COVID-19 minder productie geleverd door de afschaling van reguliere zorg, maar de kosten konden vaak niet in hetzelfde tempo worden afgebouwd. Goede informatie is belangrijk om het gesprek hierover te kunnen voeren. Op de tweede dag van de masterclass, tijdens module II bespreken we de route, die leidt tot een efficiënte en fatsoenlijke overeenkomst met de verzekeraar. Daarvoor gaan we in op de volgende onderwerpen:

 • Bereiken van een passende financiering voor de COVID-zorg;
 • Bijsturen van de reguliere zorg;
 • Onderbouwen van de benodigde vergoeding voor 2020.

 

SCHRIJF U NU IN EN ONTVANG 20 PROCENT KORTING. Vul bij de actiecode ‘Korting 2020’ in en uw korting wordt in de facturatie verwerkt.

Het belang van financiële besturing

Managers, controllers en andere zorgprofessionals werken in de complexe omgeving van het ziekenhuis aan hetzelfde doel: het leveren van de beste zorg. De zorg moet goed zijn en optimaal. Van bestuurlijk tot operationeel niveau gaat het om de volgende resultaatgebieden: kwaliteit, service, financiën en de (zorg)professional. De financiële sturing is een van de elementen die nodig is om kwaliteit van zorg te kunnen realiseren.

Voor ziekenhuis (capaciteit) managers en business controllers is het belangrijk om een goede bijdrage te leveren aan de operationele en financiële resultaten van ziekenhuizen. Kennis en toepassing van instrumenten op het gebied van financiële sturing vormen een belangrijke basis in de gereedschapskisten van managers en controllers.

De masterclass financiële besturing in de zorg helpt je om met experts als docenten jouw eigen kennis en vaardigheden naar een volgend niveau te tillen. Via interactieve werksessies, kennisdeling en ervaringen wordt de theorie vertaald naar de praktijk. De masterclass bestaat uit drie modules (verdeeld over drie dagen) die inzoomen op het vakgebied van financiële besturing in de ziekenhuiszorg.

Leerdoelen

Na module 1:

 • Heeft u kennis genomen van de essentie van de financiering van de zorg;
 • Weet u hoe de zorgmarkt werkt;
 • Beheerst u de belangrijkste begrippen en ontwikkelingen die van invloed zijn op het huidige financieringsstelsel;
 • Heeft u kennis genomen van de uitganspunten voor een goede onderhandeling met de zorgverzekeraar.

Na module 2:

 • Heeft u kennis genomen van Jaarrekeningen (financiering) ziekenhuizen;
 • Heeft u kennis genomen van de besturingsfilosofie inclusief rollen en verantwoordelijkheden;
 • Weet u wat financieel begroten is;
 • Weet u wat de impact is van de financiële relatie tussen de ziekenhuisorganisatie en de medisch specialisten;
 • Weet u welke rol Informatievoorziening speelt bij financiële sturing in ziekenhuizen.

Na module 3:

 • Weet u welke informatie nodig is om financieel te sturen;
 • Weet u hoe u zicht krijgt op de omzet, kosten en marge;
 • Weet u welke rol benchmarken speelt in financiële sturing in de zorg;
 • Kunt u een relatie leggen tussen financiering van de zorg en de financiële sturing om grip te krijgen op de financiële gezondheid van uw ziekenhuis. En weet u welke instrumenten nodig zijn om grip te krijgen.

Studietijd

De opleiding bestaat uit drie opleidingsdagen. De totale studielast bestaat uit plenaire colleges, de voorbereiding op de colleges (o.a. bestuderen van de literatuur) en het uitwerken van de huiswerkopdracht tussen module II en III. Afhankelijk van achtergrond en ervaring kan dit per persoon verschillen.

De masterclass...

 • is voor (capaciteits)managers, financiële en business controllers met een HBO/WO werk- en denkniveau;
 • met minimaal 3-5 jaar werkervaring binnen een ziekenhuis of controllers die vanuit een andere bedrijfstak instromen in de zorg;
 • hebben een grote affiniteit voor financiële (strategisch, tactische en operationele) sturing van ziekenhuizen;
 • levert deelnemers een certificaat op.

Belangrijke informatie

Datums

Dinsdag 27 oktober 2020

Dinsdag 10 november 2020

Woensdag 9 december 2020

Tijd

Van 9.00 – 17.00 uur

Locatie

Auditorium Performation

Beetslaan 19A Bilthoven

Prijs

€3.950,- (excl. btw)

Inclusief

Lunch

Exclusief

Hotelovernachtingen, overige maaltijden en reiskosten

Algemene voorwaarden

Op al onze trainingen zijn onze algemene voorwaarden training van toepassing.

Programma opleidingsdagen

Module I

Financiering van de zorg


Datum: donderdag 27 oktober 2020

Tijd: van 9.00 – 17.00 uur

Tijdens deze lesdag wordt ingegaan op de financiering van de zorg in Nederland. Hoe verhoudt de Nederlandse zorg zich ten opzichte van andere landen. Hoe heeft de bekostiging van onze ziekenhuizen zich ontwikkeld de afgelopen jaren, hoe werkt de zorgmarkt en hoe werkt de financiering van de medisch specialisten. Specifieke aandacht is er voor het onderwerp onderhandelen, waarin inzichten worden getraind die breed toepasbaar zijn. De dag wordt afgesloten met een (kritische) blik op de eigen organisatie en de uitdagingen waar het ziekenhuis de komende jaren voor staat.

Module II

Financiële sturing in ziekenhuizen


Datum: dinsdag 10 november 2020
Tijd: van 9.00 – 17.00 uur

Hoe komen ziekenhuizen en zorgverzekeraars tot overeenkomsten. Welke soorten overeenkomsten zijn er en welke consequenties hebben deze overeenkomsten voor de financiële sturing van ziekenhuizen. Welke besturingsfilosofie past bij jouw ziekenhuis en hoe wordt deze in de praktijk toegepast. Hoe werken de begrotingsprocessen in ziekenhuizen en wordt de basis gelegd voor de strategische, tactisch en operationele sturing. Hoe past capaciteitssturing binnen deze begrotingsprocessen. Wat zijn strategische en tactische stuurindicatoren en hoe gebruik je deze in de praktijk.

In deze module wordt speciaal aandacht besteeds aan de afrekening over 2020. Want ziekenhuizen staan door COVID-19 onder druk. Er is in de afgelopen maanden minder productie geleverd door de afschaling van reguliere zorg, maar de kosten zijn niet in hetzelfde tempo afgebouwd. Het gesprek met de zorgverzekeraar wordt essentieel.

Van u wordt gevraagd een huiswerkopdracht te maken die voor module 3 moet zijn ingeleverd via het portaal.

Module III

Financiële instrumenten: grip op omzet, kosten en marge


Datum: woensdag 9 december 2020
Tijd: van 9.00 – 17.00 uur

Goed financieel management begint bij het helder krijgen van de uitgangspositie. Waarom presteert een ziekenhuis financieel boven of onder gemiddeld? Begrijpt u waar de grootste risico’s liggen? Ligt dit vooral aan hogere kosten, lagere omzet of een combinatie? Wat wilt u aanpakken in het ziekenhuis en waar legt u de focus?

Ook gaan wij tijdens de opleidingsdag in op de manier waarop u op een datagedreven manier een goed inzicht krijgt in de kosten, omzet en marge van alle activiteiten in een ziekenhuis. Hoe pas je Value Based HealthCare toe in de financiële en operationele sturing van ziekenhuizen en zorgprocessen. We bespreken een praktische aanpak om de zorg te verbeteren en daarmee positieve impact te hebben op de –door de patiënt- ervaren waarde.

https://performation.com/wp-content/uploads/2019/07/IMG_5031-BEW-72dpi.jpg
Marije Wouters Manager Academy

Welke rol vul jij in?

‘Vraag jij je weleens af hoe we de zorg financieel gezond blijven houden binnen de toenemende complexiteit en welke rol jij als controller daar in kunt vervullen? In de masterclass Financiële besturing in de zorg vind je de antwoorden op deze vragen.’

Schrijf u in voor de masterclass
Financiële besturing in de zorg

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.