CAPACITEITSMANAGMENT IN DE ZORG

De opleiding voor bestuurders en capaciteitsmanagers om besturen en sturen te verbinden

Bestuurders en (zorg) professionals werken aan hetzelfde doel. Het leveren van de beste zorg. De zorg moet goed zijn en optimaal. Van bestuurlijk tot operationeel niveau gaat het om de volgende resultaatgebieden: service, kwaliteit, financiën en (zorg)professional. De sturing vindt alleen plaats op andere prestatie-indicatoren, ondanks het feit dat ze zijn terug te vertalen naar dezelfde resultaatgebieden. Het belang van een integratie tussen besturen en sturen is cruciaal.

De Excellentclass bestaat uit een zestal modules die vanuit verschillende perspectieven inzoomen op het vakgebied van capaciteitsmanagement.

Modules

Operations Strategy

Maak kennis met de theorie en de toepassing om capaciteitsmanagement vanuit de bestuurlijke visie door te vertalen naar het primaire proces. Wat zijn de gezamenlijke doelen en hoe ga je deze verbinden met elkaar.

Supply chain management

Kennis van productie logistiek versterkt de toepassing van integraal capaciteitsmanagement. Integrale sturing op basis van productielijnen/-groepen en onder andere methodes van integrale logistiek staan aan de basis voor een effectieve specialistische toepassing in het ziekenhuis.

Data science

In de zorg verzamelen we veel informatie, die potentieel veel waarde oplevert. Onderzoek van o.a. McKinsey en Gartner wijzen keer op keer uit, dat succesvolle organisaties een hoge graad van informatie verzameling, digitalisering en het nemen van datagedreven beslissingen hebben. Dit is enkel mogelijk om de data op de juiste manier te verzamelen, te structureren en te verrijken met intelligentie als algoritmes, businness intelligence technieken en AI. Om substantieel verbeteringen te realiseren is het van belang dat organisaties deze technieken omarmen en zien hoe deze technieken kunnen helpen in het elke dag een stukje beter maken van de zorg.

Workforce

Goed ingericht integraal personeelsmanagement gaat helpen om binnen de personele krapte, de zorg die we willen leveren aan patiënten, mogelijk te maken door tevreden mensen. Het helpt een omgeving te creëren om tot een strategische capaciteitsplanning te komen die de juiste zorg levert en duurzame inzetbaarheid bevorderd.

Financieel Management

Goed financieel management is onmisbaar geworden sinds de invoering van marktwerking in de zorg. Het hoofdlijnenakkoord vraagt van ziekenhuizen de budgetten minder te laten stijgen dan de zorgbehoefte. Wat betekent dat en hoe doe je dat? De complexiteit en de dynamiek van de zorg vragen om het zoeken van de juiste balans. Dit start al met de eerste gesprekken met de zorgverzekeraar en de begroting op de korte en lange termijn. Juist doordat 60%-&70% van de kosten van de zorg personele kosten zijn, is capaciteitsmanagement van het strategische tot aan het operationele niveau onlosmakelijk verbonden aan goed financieel bestuur van het ziekenhuis.

Gedrag, cultuur en leiderschap

Capaciteitsmanagement gaat vliegen als het in de haarvaten van de organisatie is doorgedrongen.  Het is een organisatiebrede verandering, het raakt iedereen. Hoe ga je deze veranderingen organiseren en coördineren? Wie heeft daarin een rol en welke rol. Wat is de rol van een bestuurder, een manager en een zorgprofessional? Hoe ga je om met ongewenst gedrag en welke preventieve maatregelen kan je organiseren om het wenselijke gedrag te vergroten. Leer methoden en technieken om de weerstand te verkleinen en de veranderbereidheid te vergroten.

Tijdens deze Excellentclass leer je:

  • bestuurlijke keuzes door te vertalen naar strategische, tactische en operationele sturing;
  • basisprincipes van de productielogistiek kennen die ten grondslag liggen aan capaciteitsmanagement in de zorg;
  • methoden en technieken van supplychain management toepassen om te groeien transmurale capaciteitsplanning;
  • hoe (verrijkte) data helpt de organisatie substantieel beter te laten presteren;
  • hoe integraal personeelsmanagement (Workforce) bijdraagt aan een doelmatige inzet van personeel;
  • hoe financiële structuur van het ziekenhuis eruit ziet en hoe de productiebegroting en capaciteitsbegroting zich tot elkaar verhouden;
  • welke veranderkundige vaardigheden en leiderschap nodig zijn voor cultuurverandering.

Belangrijke informatie

Doelgroep

(Capaciteits)managers, nieuwbouw adviseurs, controllers en bestuurders met een WO werk- en denkniveau.

Grote affiniteit voor integraal capaciteitsmanagement.

Het hebben gevolgd en behaald van de TOPclass Hospital Capacity Management is een pré.

Minimaal 3-5 jaar werkervaring binnen een ziekenhuis.

Certificaat

Deze Excellentclass levert de deelnemers een certificaat op

Datum

Start in het najaar. (Onder voorbehoud)

Tijd

Vijf dagen. Een dag start om 14:00 en eindigt om 21:00 uur

Locatie

Auditorium Performation HOTflo

Prijs

€5.000,- (excl. btw)

Inclusief

Koffie, thee en diner

Exclusief

Hotelovernachtingen en reiskosten (er is een ophaalservice van en naar station Bilthoven)

Algemene voorwaarden

Op al onze trainingen zijn onze algemene voorwaarden training van toepassing.

Schrijf u nu in

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
https://performation.com/wp-content/uploads/2019/07/IMG_5031-BEW-72dpi.jpg
Marije Wouters Manager Academy

Meer weten of vragen over deze Excellentclass?

‘Word een topper in capaciteitsmanagement. Geeft deze pagina niet genoeg antwoorden op jouw vragen? Neem contact met mij en ik geef je aanvullende informatie.’