Welke beslissingen worden in jouw ziekenhuis op basis van data genomen? Wat is de rol van data binnen het beslissingsproces? En wat valt er te leren van hoe andere ziekenhuizen dit aanpakken? Performation start met een jaarlijks onderzoek naar de datagedrevenheid van Nederlandse ziekenhuizen.

 

Elk ziekenhuis verzamelt veel data rondom zorgprocessen. Het beschikbaar maken van deze data en het omzetten ervan naar stuurinformatie is essentieel voor ziekenhuizen, voor de besturing en om plannen voor de toekomst te maken. Het beschikbaar maken en omzetten van data naar stuurinformatie valt onder datagedrevenheid.

Verspreiden informatie

De procesinrichting van de managementinformatie-voorziening verschilt per ziekenhuis. Terwijl het ene ziekenhuis een aparte BI-afdeling heeft, valt BI in andere huizen onder de afdeling Financiën of ICT. En terwijl het ene ziekenhuis ervoor kiest om iedereen toegang te geven via self-service-BI wordt bij een ander ziekenhuis de informatie nog via de centrale Planning en Control-afdeling verspreid.  

Performation start in  2022 met het onderzoek naar hoever Nederlandse ziekenhuizen zijn op het gebied van data-gedreven werken. Het doel van dit onderzoek is om inzichtelijk te maken waar ziekenhuizen gemiddeld staan op het gebied van data en technologie, gebruikers en cultuur, kwaliteit, organisatie en processen en hoe er wordt gekeken naar de toekomst. Daarnaast wordt onderzocht welke tooling wordt gebruikt, in welke mate de business is betrokken bij besluitvorming en hoe de kwaliteit van data wordt afgedwongen.  

Op basis van de uitkomsten kan worden geleerd en doorontwikkeld.

Uitkomst onderzoek

Er zijn momenteel al 16 deelnemers aan het onderzoek. De uitkomsten presenteert Performation begin 2023. Benieuwd waar jouw ziekenhuis staat ten opzichte van de andere huizen? We komen graag een half uur bij je langs en nemen een enquête bij je af.

https://performation.com/wp-content/uploads/2021/03/Maarten-vd-Wilt-250x250-1.jpg
Maarten van der Wilt Business lead Financieel
Heb je vragen over dit onderzoek? Neem gerust contact met mij op via m.vanderwilt@performation.com.

Hoe datagedreven is jouw zorgorganisatie?

Laat je gegevens achter en we komen graag langs om de enquête af te nemen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Productblog Datawarehouse
PRODUCTBLOG

Eerste stap naar integrale bedrijfsvoering

In een serie van drie blogs helpen we financials, managers en capaciteitsadviseurs bij de uitdaging om financiën, capaciteit en productie niet los van elkaar te zien, maar juist met elkaar te verbinden. Waardoor het mogelijk is om de strategische doelen op de vier resultaatgebieden service en toegankelijkheid, kwaliteit van zorg, werkklimaat en financieel te realiseren.