Performation HOTflo neemt
de Praktijk Index over

Lees meer

Naar welke kant duw jij de zorg in 2019?

Mijn dochter doet dit jaar eindexamen. Dat betekent dat ze dit jaar gaat kiezen welke studie ze straks gaat volgen. Dat is een keuze met veel impact. De sector waarin wij werken, biedt volop kansen om keuzes te maken met grote impact. Want zorg bepaalt het leven van velen en de kwaliteit van leven van nog veel meer mensen. Stel je deze dagen, waarbij we op de drempel van een nieuw jaar staan eens voor, dat je op een kruispunt staat. Zo'n kruispunt als een studiekeuze. Je gaat iets anders doen. Waar kies je voor?

Lees verder

Capaciteitsmanagement is de fundering voor elk ziekenhuis

Projectleider ICM & Capaciteitsplanner OC in Slingeland Ziekenhuis Annemijn Houwers volgde de TOPclass Hospital Capacity Management. Ze kijkt terug op een leerzaam traject van elf maanden en weet de opgedane kennis dagelijks in de praktijk toe te passen. Annemijn deelt graag haar ervaring.

Lees verder

Stuur met data en verbeter de zorg van uw patiënt

Stelt u zich voor. U bekijkt de benchmarkcijfers en ziet dat in uw ziekenhuis het aantal herhaalconsulten voor patiënten met een polsfractuur vele malen hoger is dan bij andere ziekenhuizen. Hoe kan dat? Kunt u het aantal herhaalconsulten naar beneden brengen door controles anders in te richten en daarmee de last voor de patiënten verlagen? Dat inzicht krijgt u alleen dankzij data.

Lees verder

Een nieuwe visie op capaciteitsbepaling

Inherent aan de verbouwing of nieuwbouw van een ziekenhuis is de vraag hoeveel capaciteit - in termen van poliklinieken, operatiekamers, bedden en dergelijke - nodig is. Opvallend is dat de meeste ziekenhuizen worden ontworpen langs de meetlat van het gemiddelde. Gemiddeld aantal polibezoeken, gemiddeld aantal ingrepen, gemiddeld aantal opnames. We richten een ziekenhuis in om te voldoen aan het gemiddelde. Heeft u zich weleens afgevraagd hoe vaak zo’n gemiddelde situatie zich voordoet? Het antwoord is: nooit!

Lees verder

Het belang van goede verpleegkundige inzet

Rond het vierde kwartaal van het jaar zijn ziekenhuizen druk met het opstellen van de begroting voor het komende jaar. Het is elk jaar weer een uitdaging om de begroting sluitend te krijgen en de zorgmanagers te voorzien van een gevulde portemonnee waarmee zij doelen en ambities kunnen waarmaken. In deze blog geef ik tips over het begrotingsproces van verpleegkundige capaciteit, momenteel één van de meest schaarse resources.

Lees verder

Terugblik op Prognose-gebruikersmiddag

Ruim twintig vertegenwoordigers van diverse ziekenhuizen waren op 31 oktober aanwezig op de Prognose-gebruikersmiddag. Samen keken ze terug naar de ontwikkelingen in Prognose en wisselden ze ervaringen uit over hoe de oplossing in ziekenhuizen gebruikt wordt. Ook keken de gebruikers én ontwikkelaars vooruit naar het komende jaar en mochten deelnemers input geven om de wensenlijst te prioriteren.

Lees verder

Begin nu met sturen voor toekomstige zorg

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag, de dag van de Miljoenennota waarin de kabinetsplannen omgerekend zijn naar de nationale begroting. Vanuit mijn zorgachtergrond kijk ik met belangstelling naar de zorgplannen. De uitdaging waar we al jaren voor staan, is groot: het beheersbaar houden van de zorgkosten en die uitdaging is de komende jaren nog niet zomaar verdwenen.

Lees verder

Nieuwsarchief

Toon alles Aanmelden nieuwsbrief