Mijn dochter doet dit jaar eindexamen. Dat betekent dat ze dit jaar gaat kiezen welke studie ze straks gaat volgen. Een bijzonder moment in haar leven, waarbij ze kiest om linksaf of rechtsaf te gaan. Het is een keuze met veel impact. De sector waarin wij werken, biedt volop kansen om keuzes te maken met grote impact. Want zorg bepaalt het leven van velen en de kwaliteit van leven van nog veel meer mensen. Daarom werk je in de zorg en daarin geef je alles dat je hebt.

 

Stel je deze dagen, waarbij we op de drempel van een nieuw jaar staan eens voor, dat je op een kruispunt staat. Zo’n kruispunt als een studiekeuze. Je gaat iets anders doen. Waar kies je voor?

Kan ik zorg verbeteren?

In de zorg is een verandering gaande. Gericht op kwaliteit van leven toevoegen waar die door fysiek of psychisch malheur beperkt wordt. Het lijkt een open deur, maar toch hebben we een systeem waarin de klant nogal eens zijn vingers tussen die deur krijgt. Denk aan de patiënt die in januari ‘als eerste’ aan de beurt is omdat de ‘productie-afspraak‘ met de verzekeraar in november al bereikt was. Maar ook aan de patiënt die een dag langer in het ziekenhuis ligt, omdat een computerprogramma van kwestieus moreel niveau aangeeft dat daardoor de marge verbetert. Wat kun jij daaraan doen? Blijf je doen wat je deed of kies je voor iets nieuws? Elke rol biedt die mogelijkheid. Sta eens stil bij de vraag: ‘kan ik zorg verbeteren en hoe dan?’

Voorkomen is beter dan genezen

Bij mij persoonlijk blijft het verhaal van Mary Wilson resoneren. Twee jaar geleden vertelde zij op het Performation Event hoe Kaiser Permanente niet over patiënten praat, maar over ‘leden’, die begeleid worden in het gezond door het leven gaan. Nogal paternalistisch, maar wel logisch. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ik herinner me ook de zucht van verlichting die ze slaakte toen ze na haar overstap naar Kaiser zonder financiële overwegingen haar werk als arts kon doen. Het is de hoogste tijd dat we in Nederland onze dokters, weer geleid door de eed en niets dan de eed hun werk laten doen.

Recent is bij ons het Nationaal Preventieakkoord gelanceerd. Absoluut een stap in de goede richting. In lijn met het fantastische ‘rookvrije-generatie‘ initiatief. Maar zolang verschillende partijen prikkels in andere richtingen hebben, zal de impact beperkt blijven.

Toekomst van de zorg in de juiste richting

Zo rond de overgang van 2018 naar 2019 wilde ik graag deze gedachte met jou delen. Ik hoop dat je de moed vindt om de toekomst van de zorg in de juiste richting te duwen. Als we allemaal dezelfde kant op duwen, krijgen we een gezondere bevolking die minder zorg nodig heeft. Maar die wel, áls het onvermijdelijk wordt, zorg van de beste kwaliteit en tijd en aandacht van mensen die er het beste op toegerust zijn, krijgen.

https://performation.com/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4008-BEW.jpg
Holger Wagenaar Productmanager
Ik wens je een gezond 2019!