Een antwoord op
uw capaciteits-
vraagstukken

Als manager in de zorg staat u elke dag weer voor ingewikkelde vraagstukken: het maken van een goede begroting en ervoor zorgen dat u deze begroting niet overschrijdt, zorgdragen voor het efficiënter inrichten van processen, natuurlijk zonder de kwaliteit van zorg uit het oog te verliezen. U overlegt met specialisten, de raad van bestuur en andere managers. Transparantie en praten over dezelfde cijfers liggen ten grondslag aan het maken van heldere afspraken met elkaar. Performation ondersteunt u daarom met eenvoudig inzichtelijke, eenduidige informatie zodat u goed geïnformeerd het gesprek met elkaar aan kunt gaan.

Focus op kwaliteit van zorg leidt tot een reductie van de zorgkosten

Johannes Govaert promoveerde op 6 april aan de Universiteit Leiden op zijn onderzoek naar de relatie tussen kwaliteit en kosten van zorg aan Nederlandse darmkankerpatiënten. Een combinatie van de data van Performation, DICA en dertig Nederlandse ziekenhuizen leidde tot de Dutch Value-based Healthcare study. Govaert concludeert dat de kosten van medische zorg onherroepelijk verbonden zijn aan behaalde uitkomsten. Sterker nog: waar ziekenhuizen focussen op kwaliteit, worden kosten bespaard.

Lees verder

De juiste verpleegkundige op het juiste moment

Personeelskosten zijn de grootste kostenpost voor ziekenhuizen: ruim de helft van alle kosten zijn personeelskosten. Verpleegkundigen nemen een kleine 30% van deze personeelskosten voor hun rekening. De inzet van verpleegkundigen is altijd een grote uitdaging. In deze column licht ik toe hoe je de balans tussen de zorgvraag van patiënten en de inzet van verpleegkundigen kunt optimaliseren.

Lees verder

Zorglogistiek begint met kwaliteit

Steeds meer ziekenhuizen zijn zich bewust van het belang van een goede afstemming van vraag en aanbod. Met goede zorglogistiek en capaciteitsmanagement kan op het juiste moment de juiste zorg aan patiënten worden geboden. Daarnaast wordt over- en ondercapaciteit voorkomen, waarmee ook een gedegen financiële huishouding is geborgd. “En kwaliteit van zorg!”, haast Marieke Roelink, consultant bij Performation, zich te zeggen.

Lees verder

Uw capaciteitsplanning optimaliseren?

Het kwantificeren van de zorgvraag van patiënten en de verpleegkundige inzet die daar tegenover staat kan hierbij helpen.

Meer weten? Neem dan gerust contact met me op.

Mirjam Peters
Consultant