PERFORMATION EVENT 2020

Intelligent Hospital Management

De zorg innoveert, steeds meer en steeds sneller. Termen als Artificial Intelligence, Machine Learning en Robotisering zijn in ziekenhuizen aan de orde van de dag. Registratiewerkzaamheden hoeven in principe niet meer door menselijke handen verricht te worden. Stel uzelf de vraag: Is uw zorgorganisatie hier klaar voor?

Op 16 januari 2020 houden we opnieuw een Performation event. De aftrap van de dag vindt plaats bij het voetbalveld van de Johan Cruijff ArenA waarna we de dag vervolgen met onder andere een kennismaking met het Performation’s nieuwe Hospital control center.

Laat u inhoudelijk bijpraten op uw interessegebieden in een break-out sessie naar keuze. De invulling van de dag is nog volop in ontwikkeling en we houden u na inschrijving uiteraard op de hoogte van aanvullingen op het programma.

Het event is geaccrediteerd met 5 ABAN-punten.

Programma

 • 8.00 uur: Ontvangst met ontbijt
 • 8.15 - 8.45 uur: Inspiratiesessie door Ben van der Burg,
 • 9.00 - 9:15 uur: Intelligent Hospital Management
  door Steven Lugard, CEO Performation & Maarten Bouwhuis
 • 9:15 - 9:45 uur: Een wereldervaring in ziekenhuisland - door Hans Kedzierski
 • 9:45 - 10:15 uur: Het Nederlandse zorgsysteem van buitenaf gezien
  door Arne Björnberg, HCP
 • 10:15 - 10.30 uur: Performation productvisie 2020
  door Maarten van der Wilt, CTO Performation
 • 10:30 - 10:45 uur: Het Hospital control center
  door Pim Sas, Amphia & Marcel de Jong, Performation
 • 10.45 - 11.15 uur: Koffiepauze
 • 11.15 - 12.00 uur: Break-out sessie I
 • 12.15 - 13.00 uur: Break-out sessie II
 • 13.00 - 14.00 uur: Lunch/netwerken
 • 14.00 - 14:20 uur: Professionals belonen voor het leveren van De Juiste Zorg op de Juiste Plek - door Anna van Poucke, KPMG
 • 14:20 - 14:50 uur: Zorgregistratie 2020 - door Caj Oosters, UMCU
 • 14:50 - 15:20 uur: Artificial Intelligence in ziekenhuizen - door Ger Koole, VU
 • 15:20 - 15:40 uur: Datadilemma's: ethische vraagstukken rondom zorgdata
 • 15:45 - 16:45 uur: Rondleidingen Johan Cruijff ArenA
 • 16.45 uur - 17.45 uur: Netwerkborrel
KIES UIT DE VOLGENDE

Break-out sessies

Laat u inhoudelijk bijpraten op uw interessegebieden in break-out sessies naar keuze. Er zijn twee rondes break-out sessies van 40 minuten. Wilt u graag break-out sessies bijwonen? Meld u aan voor het Performation Event 2020. In de bevestigingse-mail die u na uw inschrijving voor het event ontvangt, staat de link waarmee u zich voor de break-out sessies kunt inschrijven.

Productiecapaciteit | Praktijkcase LUMC

Door Thomas Schneider, LUMC & Auke Speet, Performation
Ronde 1 & 2

Het LUMC wil voldoende ruimte vrijspelen voor haar academische speerpunten. Ze wil hierbij meer sturing geven aan capaciteit en deze in lijn brengen met de productie die het een academisch centrum maakt. Samen met Performation werkt LUMC daarom aan een productie- en capaciteitskader. Met behulp van de tool Productiecapaciteit is het LUMC nu een capaciteitsbegroting aan het vormgeven die de basis vormt voor OK-, poli- en kliniekrasters. In deze break-out sessie vertelt LUMC zelf hoe zij zowel het proces als de begrotingen zelf hebben vorm gegeven.

Hospital control experience center

Door Pim Sas, Amphia & Marcel de Jong, Performation
Ronde 1 & 2 (Beide sessies vol)

Een ziekenhuis is een complexe en dynamische organisatie. Het Hospital control center bewaakt continu alle operationele processen en de beschikbaarheid van capaciteit ziekenhuisbreed. Krachtige voorspelalgoritmes maken continu prognoses voor de komende uren en dagen en attenderen u al op capaciteitsproblemen, voordat u ze ziet. Marcel de Jong (Performation) en Pim Sas (Amphia) laten u in het Hospital control experience center kennis maken met deze nieuwe manier van operationeel sturen.

Nieuwe manier van belonen

Door Thijs Knitel & Manon Dubois, Performation
Ronde 1 & 2

De toekomst vraagt om zinnige, zuinige en kwalitatief hoogstaande zorg. Kwaliteit wordt voor steeds meer aandoeningen gemeten. Om te zorgen dat ziekenhuizen en specialisten zich samen hiervoor gaan inzetten helpt het als de financiële prikkels goed liggen. Daarvoor zorgt het prestatiemodel van Performation. In deze break-out sessie laten we zien hoe dit model werkt en bijdraagt aan een toekomst met meer kwalitatief hoogstaande zorg.

Levert uw ziekenhuis doelmatige zorg?

Door Jasmijn Oosterhoff & Holger Wagenaar
Ronde 1

In uw ziekenhuis of ZBC leveren professionals zo goed mogelijk zorg aan patiënten, maar hoe verhoudt deze zich tot de zorg in andere ziekenhuizen? Wordt er vaak tot opereren of klinische opname besloten? Wordt er veel diagnostiek aangevraagd? Zijn de kostprijzen hoog of laag? De Benchmark kosten & doelmatigheid biedt een totaaloverzicht en onderliggende details online. In deze workshop ervaart u de Benchmark zelf.

Is BI klaar voor de toekomst?

Door Linda Kooiman, Performation
Ronde 1

Big Data en Artificial Intelligence: in de afgelopen jaren domineren deze termen diverse Top10-lijsten binnen de techwereld en er zijn overal pilots gaande die de waarde van Big Data en Artificial Intelligence aantonen. Als dit de toekomst is, wat betekent het dan voor de rol van Business Intelligence en hoe kan de professional op het gebied van informatievoorziening zich voorbereiden op de toepassing van Big Data en Artificial Intelligence?

Patient safety control center: maak risico's inzichtelijk

Door Els Keesman & Saskia Schaafsma, Performation
Ronde 1

Patiëntveiligheid is een van de belangrijkste onderwerpen in de zorg. Het operationele patient safety control center maakt de risico’s per patiënt inzichtelijk. Gerichte acties kunnen vervolgens worden ingezet om deze risico’s te voorkomen. Denk hierbij aan de kans op ongeplande IC-opnames, heropname en sepsis. Ook op tactisch en strategisch niveau biedt het patient safety control center belangrijke inzichten.

Robotisering zorgadministratie | Praktijkcase UMCU

Door Richard Schoonenbeek & Michael van Ham, UMCU
Ronde 1

Er zijn veel processen in een ziekenhuis waar geen menselijke intelligentie voor nodig is om ze uit te voeren. Vaak zijn het administratieve handelingen die repeterend en voorspelbaar zijn. Samen met het UMCU maakte Performation RPA-robots die dit werk overnemen. Richard Schoonebeek en Michael van Ham van het UMCU vertellen over deze projecten, de aanpak en de resultaten. Krijg via deze video alvast een indruk hoe dit werkt.

Onderhandelen volgens de Harvard-methode

Door Koos van Empel, Performation
Ronde 1 (VOL)

Onderhandelen doen we dagelijks op veel manieren, vaak zonder erbij na te denken. Intuïtief weten we dat het verschil maakt of je onderhandelt over een eenmalige aankoop of dat je nog lang na de onderhandeling een relatie hebt met je onderhandelingspartner. Dat laatste is het geval tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, maar ook tussen het MSB en het ziekenhuis. De Harvard-methode van onderhandelen is een geschikt theoretisch framework. In deze break-out sessie leert u deze methode kennen.

Structureel verminderen administratielast | Praktijkcase Diakonessenhuis

Door George Wijngaard, Diakonessenhuis Utrecht & Mirjam Betten, FinStones
Ronde 2

In het proces van zorgregistratie, facturatie & debiteurenbeheer zijn binnen het ziekenhuis diverse personen en systemen betrokken. Maar mensen vinden soms andere werk en systemen moeten regelmatig aangepast worden aan wijzigingen in wet- en regelgeving. Leer in deze sessie hoe het Diakonessenhuis deze processen ondanks veranderingen structureel verbetert door de inzet van slimme software en de flexible inzet van expertise en personeel. Waaronder het automatisch coderen van ICD-codes.

Machine learning in de zorg | Prakijkcase VUmc

Door Edwin Geleijn, VUmc & Pieter-Frank van Boven, Performation
Ronde 2

Hoe helpt Artificial Intelligence bij het selecteren van waardevolle informatie uit verpleegkundige dossiers? Performation voerde samen met de VU een project uit om die informatie uit notities te halen. Bijvoorbeeld: is er een val binnen het ziekenhuis geweest? Door middel van annotatie, NLP en Machine Learning is in een iteratief proces een steeds beter model gemaakt. Edwin Geleijn van Amsterdam UMC vertelt over het proces en de resultaten.

Registratielast verminderen door slimme tools

Ella Sijbesma & Ryanne Altenburg, Performation
Ronde 2

De registratie in de zorg kost vaak veel tijd, brengt veel frustraties met zich mee en vermindert voor veel medewerkers in het ziekenhuis het in werkplezier. Zorgregistratie moet en kan slimmer door processen te automatiseren. In deze break-out sessie geven we een aantal praktijkvoorbeelden om de registratielast met slimme tools tot het minimum te beperken.

Santeon Open Benchmark OK | Leren van elkaars data

Door Rogier Postma, Santeon & Saskia Schaafsma, Performation
Ronde 2 (VOL)

Als onderdeel van het Santeon Open Benchmark project is er afgelopen periode in detail gekeken naar het thema OK. Het dashboard met inzichten in bijvoorbeeld, benutting, OK inefficiëntie, snij- en zittingstijden per ingreep is de basis om van elkaar te leren in de gezamenlijke sessie. In deze break-out sessie wordt het dashboard getoond en nemen we u mee in ervaringen van de Santeon ziekenhuizen.

Wilt u graag break-out sessies bijwonen? Meld u dan eerst aan voor het Performation Event 2020. In de bevestigingse-mail die u na uw inschrijving ontvangt, staat de link waarmee u zich voor de break-out sessies kunt inschrijven.

Plenaire sprekers

Ben van der Burg

Inspirator en innovator

Ben van der Burg was in zijn jonge jaren professional schaatser en werd tweede op het wereldkampioenschap van 1990. Ben is een originele denker die mensen vol enthousiasme kan meenemen naar het randje van de menselijke mogelijkheden op digitaal en sportief gebied. Hij is een gepassioneerde en humoristische spreker. Onderwerpen zoals de kansen en bedreigingen van de digitalisering, digitale innovaties en zijn schaatscarrière kunnen aan bod komen in zijn presentaties.

Maarten Bouwhuis

Dagvoorzitter

Maarten Bouwhuis is presentator bij BNR Nieuwsradio en RTL-Z. Door zijn bevlogenheid en inhoudelijke scherpte zijn we blij dat Maarten voor het derde jaar de rol van dagvoorzitter op het Performation Event voor zijn rekening neemt.

Hans Kedzierski

Internationale ervaring in het leiden van ziekenhuizen

Johannes (Hans) Kedzierski leidde verschillende grote ziekenhuizen en zorgorganisaties, zowel in de publieke als in de private sector. 

Sinds 1992 is hij Chief Executive Officer voor ziekenhuizen, variërend in grootte van 300 tot 1000 bedden, waaronder academische ziekenhuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Kedzierski werkte in verschillende regio’s, waaronder Qatar, Pakistan en Nederland.

Ook is hij schrijver van diverse boeken en artikelen over management en beleid van de gezondheidszorg. Hij is regelmatig gastdocent aan Nederlandse en Pakistaanse business schools en is regelmatig spreker en/of voorzitter van conferenties en symposia.

Arne Björnberg

Executive Chairman Health Consumer Powerhouse

Prof. Björnberg deed ervaring op als onderzoeksdirecteur en managementadviesfuncties in de Zweedse industrie.

Hij was ook CEO van de Zweedse National Pharmacy Corporation, directeur van Healthcare & Network Solutions voor IBM Europe, het Midden-Oosten en Afrika en CEO van het Universitair Ziekenhuis van Noord-Zweden.

Hij is gastprofessor aan de UN University for Peace (UPEACE). Sinds 2005 is Björnberg betrokken bij de  internationale HCP-index, zoals de EHCI 2005 – 2018-projecten en diverse andere, ziektegerelateerde indexen en projecten.

Op het Performation Event geeft hij een toelichting op de Euro Health Consumer Index (EHCI), de breedste Europese vergelijking van zorgsystemen. 

Pim Sas

Manager kenniskern Procesverbetering en Innovatie Amphia

De kenniskern Procesverbetering en Innovatie in Amphia houdt zich bezig met procesverbeteringen in het primaire proces, klantcontactstrategie en integraal capaciteitsmanagement.

Met een opleiding als verpleegkundige en gezondheidswetenschapper was Pim in diverse rollen (in- en extern adviseur, lijnmanager, manager stafafdeling) werkzaam in diverse ziekenhuisorganisaties. In elke rol werkte hij aan het analyseren, organiseren en optimaliseren van processen, met als doel het kunnen bieden van de meeste optimale zorg voor de patiënt.

In zijn huidige functie geeft hij vorm aan de implementatie van Integraal capaciteitsmanagement binnen Amphia. Dit doet hij vanuit de overtuiging dat het gaat om verandermanagement. Hoe krijg je professionals en managers mee in een verandering die impact heeft op hun dagelijkse werkzaamheden?

Dit resulteerde in een breed draagvlak voor Integraal capaciteitsmanagement, waarvan de vorming van het Hospital control center een uiting is.

Dr. Anna van Poucke

Sectorleider KPMG Health NL en Global Lead ‘Care System Redesign’

Anna van PouckeAnna werkt wereldwijd samen met zorgaanbieders, overheden en farmaceutische bedrijven aan de transformatie van zorgsystemen in de context van (toekomstige) trends.

Ze houdt zich onder andere bezig met strategieontwikkeling en portfoliomanagement, fusies en financiële herstructurering van diverse ziekenhuizen. Ze werkt met klanten in onder meer Nederland, Canada, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en IJsland. Voordat ze bij KPMG werkte, was ze 5 jaar bestuurder van DBC-Onderhoud. Daarvoor bekleedde ze verschillende advies-, management- en bestuursfuncties in de gezondheidszorg.

Anna gaat op het Performation Event 2020 in op de wereldwijde uitdaging om de groeiende zorgvraag als gevolg van o.a. vergrijzing en consumentisme in balans te houden met de tekorten op de arbeidsmarkt en de betaalbaarheid van de zorg. Data(-analyses) en nieuwe technologieën bieden een nieuwe manier om goede zorg te leveren.

Volgens KPMG is er een fundamentele verschuiving nodig in het organiseren van gezondheidszorg. Een verschuiving naar een model dat is gebaseerd op de principes van ‘het verbonden zorglandschap’. Daarbij moet de focus in de zorg verschuiven naar populatiemanagement, signalering en preventie en integrale zorg dicht bij de burger.

Caj Oosters

Manager Zorgadministratie & Informatie UMC Utrecht

Caj Oosters werkt ruim tien jaar als manager van de zorgadministratie. Eerst in het AMC in Amsterdam en nu in het UMC Utrecht. Daarvoor werkte hij als consultant in verschillende rollen en markten, waaronder de luchtvaart, de mode en verschillende ministeries.

Plezier in z’n werk haalt Caj uit het verbeteren van processen en om mensen te enthousiasmeren kritisch naar hun werk te kijken en zich daarbij af te vragen hoe het beter kan. Met minder administratieve lasten, minder overbodige handelingen en meer plezier: oftewel, Caj is enthousiast promotor van het Lean-gedachtengoed. 

Continue veranderende regelgeving, zorgverzekeraars die steeds meer eisen stellen, de invoering van Horizontaal Toezicht en grote veranderingen in ICT-systemen, dwingen medewerkers zichzelf te blijven ontwikkelen en elke dag een beetje beter te worden. Het is uitdagend om elke dag opnieuw medewerkers daarin te coachen.

Op het Performation Event gaat Caj in op de (technologische) ontwikkelingen in de wereld van de zorgadministratie en wat het zorgorganisaties oplevert als ze met die ontwikkelingen meebewegen.

Prof.dr. Ger Koole

Hoogleraar business analytics aan de VU

Hij doceert de theorie en toepassingen van optimalisatie en data science aan bachelor, master en post-graduate studenten.

Zijn onderzoek richt zich op toepassingen van business analytics in dienstverlening, met name zorg, klantcontact en revenue management.

Daarnaast is hij oprichter van o.a. PICA, het VU-VUmc kenniscentrum op het gebied van zorglogistiek.

Het verzamelen van grote hoeveelheden data schept mogelijkheden en bedreigingen. Ger Koole gaat tijdens het Performation Event 2020 in op de mogelijkheden van ‘big data’ en ook hoe de nadelen deels vermeden kunnen worden.

Praktische informatie

Datum

Donderdag 16 januari 2020

Locatie

Johan Cruijff ArenA

Adres

ArenA Boulevard 1, Amsterdam

Tijd

Vanaf 8.00 uur tot +/- 17.45 uur

Accreditatie

Het event is geaccrediteerd met 5 ABAN-punten.

Inschrijven

is mogelijk tot uiterlijk dinsdag 7 januari

Openbaar vervoer

De Johan Cruijff Arena is uitstekend bereikbaar met het OV. Op loopafstand van de Johan Cruijff Arena ligt trein- en metrostation Amsterdam Bijlmer Arena. Wij raden u daarom aan om met het OV te komen. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren in P1. Volg Transferium / P1. Eenmaal in het Transferium volgt u de borden Hoofdingang E. Bij de registratiebalie ontvangt u een waardekaart voor P1 en instructies hoe u deze in combinatie met uw parkeerkaart bij vertrek dient te gebruiken. 

Voorwaarden

De primaire doelgroepen van het Performation Event 2020 zijn medewerkers van ziekenhuizen, medisch specialisten en studenten. Valt u niet in de primaire doelgroep, dan zijn voor u mogelijk de kosten van €1250,- ex. btw aan het event verbonden. Alle aanmeldingen worden beoordeeld door Performation en u leest in de bevestiging of u voor deelname aan het event dient te betalen. Performation behoudt zich het recht voor om aanmeldingen af te wijzen.

Vorig jaar was het thema 'The future of healtcare information'. Driehonderd zorgprofessionals lieten zich op dit event inspireren door onder andere Isala en RadboudUMC die over hun best pratices op het gebied van innovatie vertelden.